2014. május 25., vasárnap

Pácok

Grill és tepsis húsok pácolásához a hozzávalókat összekeverjük. (A marha és sertéshúsokhoz való pácot ne sózzuk!, a húsokat se sózzuk, mert ha sokáig állnak a pácban, elvonja a hús nedvességtartalmát és a hús emiatt kemény lesz!) A hússzeleteket vagy az egész húst jól bekenjük a páccal és jól zárható edényben tesszük a hűtőbe.
Általában a marhahúst 2-3 napig,  a sertéshúst és a csirkét 1 napig pácoljuk. A marhahúst sütés előtt besózzuk.
Mustáros pác
(csirke, pulyka, sertéshez és marhához nem kell só): só, bors vegeta, 10-12 ek. mustár, 1 dl olívaolaj, 1 tk. őrölt köménymag, 1 ek. erős pista, zöld fűszerek, szeletelt vöröhagyma (oregano, majoranna, bazsalikom)

Csípős-paradicsomos pác
(csirkeszárny ill. comb): 1 dl balzsamecet, 3 ek ketchup, 2 ek. cukor, 2 kk. só, 2 kk. chili szósz, bors

Fokhagymás-gyömbéres pác (csirke, pulyka, sertés): 1 fej vöröshagyma, 2 ek. szójaszósz, 1 kk. cukor, 1 kk. gyömbér, 3 g. fokhagyma

Paprikás pác (sertés tarja, comb): 0,5 dl olívaolaj, 2 kk. mustár, 1 dl tej, 1 kk. delikát, 1 db felkarikázott csípős paprika

Barna pác (sertés): 5 ek ketchup, 5 ek, méz, 3 ek. szójaszósz, 0,5 dl olívaolaj

Joghurtos pác (csirke, pulyka): 2 dl joghurt, só, 0,5 dl olívaolaj, 3 g. fokhagyma

Házi BBQ-szósz: 1 kis doboz sűrített paradicsom/ vagy ketchup (kb. 4 ek.), 3-4 g zúzott fokhagyma, 2 ek. méz (vagy cukor), 1 dl olívaolaj, 1 ek mustár, 1 tk. római kömény, só, bors, 1 ek. erős pista/ erős paprika (vagy csilikrém)

Worchester pác (sertés, marha): 2 kk. Worchester szósz, 0,5 dl borecet, 2 ek. mustár, 0,5 dl olívaolaj, 2 g. fokhagyma, 1 kk. chili szósz, 1 kk. őrölt chili babárlevél, bors

Indiai pác: 3 dl görög joghurt, 1 vöröshagyma, 4 g fokhagyma, 1 mk őrölt római kömény, 1 mk kurkuma, 10 db koriander levél
Japán pác: 1 dl étolaj, 1 dl szezámolaj, 3 szál újhagyma, 1/2 dl sötét szójaszósz, 1 ek méz, 2 g fokhagyma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése