2014. május 18., vasárnap

Bodza üdítő, szörp, dzsem, rántott bodzavirág


Hozzávalók (2 db 4 literes üveghez)
: kb. 8 liter víz, 10-12 nagy bodzavirág (lehetőleg ne útszéléről), kb ~ 40 dkg cukor, 4-5 dl citromlé,  2 db felszeletelt citrom, 100 szem citrompótló 

A befőttes üvegekbe rakjuk bele a cukrot és a citromlét hozzáadjuk a megmosott és héjastól felkarikázott citromot valamint a citrompótlókat. Felöntjük annyi vízzel, hogy az üveg majdnem tele legyen. Jól átkeverjük, hogy a cukor gyorsabban olvadjon, majd hozzáadjuk a bodza virágokat, amiket ne mossunk le és lehetőleg ne eső után szedjük, mert lemossuk az értékes illóolajokat és a virágport róluk (és aki akarja tehet hozzá rózsaszirmot is). Ekkor felöntjük az üveget vízzel teljesen és a tetejét tányérral vagy fedővel letakarjuk. Hűvös helyen hagyjuk 3 napig állni (közben óvatosan megkeverhetjük naponta 1x), majd leszűrjük és kisebb üvegekbe adagolva hűtőben tartjuk míg el nem fogy. Mivel ez üdítő, nem szörp így hígítás nélkül érdemes kínálni. 
Ha télire szeretnénk eltenni akkor fel kell főzni a vízzel a cukros, citromos bodzavirágos levet és még melegen leszűrve, üvegekbe öntve száraz dunsztban hagyjuk 1 nap alatt kihűlni.
A friss virágokat szellős helyen hagyhatjuk megszáradni és télen teát főzhetünk belőle.


Bodzavirág dzsem (4 kis üveghez): 25 db virág szár nélkül, 25 dkg cukor, 2 citrom, 3 alma, 1 cs 3:1-ben dzsemfix, 5 dl víz

Felkarikázzuk a citromot és belerakjuk a vízbe a bodzavirágokkal együtt és 2-3 éjszakát hűvös helyen, letakarva állni hagyjuk, de mindennap átkevergetjük. Másnap leszűrjük, a virágokat jól kinyomkodjuk és hozzáadjuk a reszelt almával elkevert dzsemfixet és a cukrot. Forrástól számítva 5 perc után levesszük a tűzről és üvegekbe merjük. Száraz dunsztba tesszük másnapig, majd mehet a kamrába.

Rántott bodzavirág

A bodzavirágokat sűrű palacsintatésztába (tojás, liszt, tej, cukor, só, sütőpor) forgatjuk, amibe sütőport is keverünk.A virágot a száránál fogva belemártjuk és forró olajban hirtelen kisütjük. Lekvárral, porcukorral hintve kínálhatjuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése