2014. április 1., kedd

Vargabéles és Stíriai metélt

Vargabéles


Hozzávalók: 2 cs (4 db-os) réteslap, 25 dkg cérnametélt, 50 dkg túró
Krémhez: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, csipet só, 2 dl tejföl, 5 dkg margarin,  5 dkg mazsola (elhagyható), 1 citrom reszelt héja, + 1 tojás a lekenéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz

 A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, majd azonnal elkeverjük az olvasztott vajjal (hogy ne ragadjon össze a tészta), ezután szoba hőmérsékletűre lehűtjük. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük. A tojások fehérjét a fele cukorral keményre verjük, a maradék cukorral, vaníliás cukorral a tojások sárgáját keverjük habosra. A túrót, csipet sót és a mazsolát, tejfölt és a reszelt citromhéjat jól kikeverjük. 
Ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és mikor az egészet jól kikevertük a főtt tésztával  jól egybevegyítjük. Legvégül nagyon óvatosan hozzáforgatjuk a tojások kemény fehérjét úgy hogy a hab lehetőleg ne törjön össze. 

Egy kivajazott 23x30 cm-es tepsibe a réteslapok felét (4 db-ot) egymásra tesszük tepsi oldalát is bélelve úgy, hogy a lapok között olvasztott vajjal megkenjük. Erre halmozzuk egyenletesen a tésztás masszát, majd a tetejét a 4 réteslappal befedjük szintén úgy, hogy olvasztott vajat kenünk a lapok közé. A legtetejére 1 db felvert tojást kenünk és 170 C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 45-50 perc alatt megsütjük. 
Kivéve a sütőből kb 5-10 percig pihentetjük, majd közepes kockákat vágunk és porcukorral meghintve illetve lekvárral, esetleg vanília sodóval kínáljuk.

Van aki a masszához vágott, idény gyümölcsöt is dobál (pl alma, körte, szilva, barack) és így süti ki a bélest.



                                                       
 Stíriai metélt
Hozzávalók: 50 dkg túró, 1/2 dl tejföl, 1 tojás, 15 dkg mazsola, 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja

Krémhez: 3 tojás, 6 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 5 dkg margarin, 2 ek. zsemlemorzsa, 10 dkg mazsola (elhagyható), vaníliás porcukor a szóráshoz

A mazsolát forró vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. 1/2 dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és egy csipet sót.
A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk és kb. 3 cm-es csíkokat (metélteket) vágunk belőlük.
A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, tejföllel és a reszelt citromhéjjal és mazsolával. Ezeket összekeverjük és a forró, sós vízben megfőzött tésztát erre szedjük rá, majd az egészet jól átforgatjuk.
Diónyi margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett tűzálló edénybe vagy jénaiba szedjük át a krémes masszát és kb 25-30 perc alatt előmelegített sütőben világosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, kockákra szeletelve tálaljuk. Keverhetünk a krémes masszába egy kevés lekvárt és/vagy darált diót is, így még ízletesebb. A Stíriai metéltet porcukorral meghintve ill lekvárral kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése