2014. április 17., csütörtök

Magvas pogácsa

Hozzávalók: 2 dl tej, 2,5 dl élesztő, 1 kk. cukor, 10 dkg margarin, 45 dkg liszt (lehet fele graham vagy rozsliszt...), 1 csapott ek. só, 1-1 ek. tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag vegyesen
tetejére: 1 tojás + csipet só, aprított medvehagyma

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ezalatt a lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutott élesztőt is. Ha a tésztát kidolgozás közben keménynek érezzük kevés langyos vizet adhatunk még hozzá. A tésztát kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét keresztbe bevagdossuk és nagyobb méretre szaggatjuk. Tetejére apróra metélt medvehagymát keverünk egy tojásba, egy csipet só adunk hozzá és ezzel kenjük le a pogácsákat.
Tepsire tesszük majd itt újabb 20 percet pihentetjük, azután előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt világosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése