Hozzávalók: 1 kg főzni való fehér tök, 1 fej
vöröshagyma, só, házi vegeta, kevés kapor, csipet cukor, bors, liszt, pirospaprika 2 dl tejföl (v.
aludttej), ecet,
A
legyalult tököt besózzuk és kb. 1 órán áthagyjuk állni.
Ekkor jól kinyomkodjuk a sóból és az üvegesre párolt vöröshagymára téve 2 pohár víz, a kapor, csipet cukor, só, bors kíséretében (lefedve) kb. 1 óra alatt puhára főzzük.
Kevés olajon 2 ek. liszttel, pirospaprikával világos rántást készítünk, melyet tejföllel (v. aludttejjel) hígítunk.
Ekkor jól kinyomkodjuk a sóból és az üvegesre párolt vöröshagymára téve 2 pohár víz, a kapor, csipet cukor, só, bors kíséretében (lefedve) kb. 1 óra alatt puhára főzzük.
Kevés olajon 2 ek. liszttel, pirospaprikával világos rántást készítünk, melyet tejföllel (v. aludttejjel) hígítunk.

Ezzel engedjük fel a főzeléket, melyet újra felfőzünk és
sóval, ecettel ízesítünk. Fasírttal, sült kolbásszal vagy bármilyen sült hússal, sült virslivel kínálhatjuk.
Ha télire szeretnénk eltenni gyalult tököt főzeléknek, akkor a legyalult tököt ugyanúgy lesózzuk és kb 1 órán át hagyjuk állni. Majd jól kicsavarjuk (kinyomkodjuk belőle a levet, amit eresztett), kaporral bezacskózzuk és mehet a fagyasztóba felhasználásig. Ha főzeléket szeretnénk készíteni, nem kell külön kiengedni. Egy lábasba egy pohár víz kíséretében úgy fagyosan beletesszük és mikor felenged szükség esetén pótoljuk a a vizet, a továbbiakban úgyanúgy járunk el, mint a friss gyalult tök esetében
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése