2014. február 1., szombat

Tökfőzelék

Hozzávalók: 1 kg főzni való fehér tök, 1 fej vöröshagyma, só, házi vegeta, kevés kapor, csipet cukor, bors, liszt, pirospaprika 2 dl tejföl (v. aludttej), ecet, 

A legyalult tököt besózzuk és kb. 1 órán áthagyjuk állni. 
Ekkor jól kinyomkodjuk a sóból és az üvegesre párolt vöröshagymára téve 2 pohár víz, a kapor, csipet cukor, só, bors kíséretében (lefedve) kb. 1 óra alatt puhára főzzük. 
Kevés olajon 2 ek. liszttel, pirospaprikával világos rántást készítünk, melyet tejföllel (v. aludttejjel) hígítunk.

Ezzel engedjük fel a főzeléket, melyet újra felfőzünk és sóval, ecettel ízesítünk. Fasírttal, sült kolbásszal vagy bármilyen sült hússal, sült virslivel kínálhatjuk.

Ha télire szeretnénk eltenni gyalult tököt főzeléknek, akkor a legyalult tököt ugyanúgy lesózzuk és  kb 1 órán át hagyjuk állni. Majd jól kicsavarjuk (kinyomkodjuk belőle a levet, amit eresztett), kaporral bezacskózzuk és mehet a fagyasztóba felhasználásig. Ha főzeléket szeretnénk készíteni, nem kell külön kiengedni. Egy lábasba egy pohár víz kíséretében úgy fagyosan beletesszük és mikor felenged szükség esetén pótoljuk a a vizet, a továbbiakban úgyanúgy járunk el, mint a friss gyalult tök esetében
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése