2014. január 19., vasárnap

Rakott krumpli, karfiol, zöldbab és kelkáposzta

Rakott krumpli
Hozzávalók : 1 fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 3-4 tojás, 10-15 dkg kolbász, 4-5 dl tejföl, vegeta, só, kevés tej, zsír

A burgonyát sós vízben megfőzzük, megpucoljuk majd felkarikázzuk. A tojásokat megfőzzük és megpucoljuk, felkarikázzuk. Egy tepsi vagy jénai alját kikenjük zsírral és egy sor krumplit lerakunk. A tetejére vékonyra vágott vöröshagymát helyezünk, erre jön a kolbász, a tojáskarikák és a vegetával kikevert tejföl. A rétegezés folytatódik… krumpli, hagyma, kolbász, tojás tejföl… A rétegezést krumplival fejezzük be amire a maradék vegetás tejföl kerül. Az egészet kb. 1 dl tejjel meglocsoljuk és lefedve sütőbe rakjuk. Kb ½ óra után kitakarjuk és még pár percig sütjük.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rakott kelkáposzta
Természetesen a krumplit helyettesíthetjük kelkáposztával melyet kicsit előbb meg kell abálni. 
A továbbiakban a tojás és a kolbász helyett egy kis ragut készítünk:
1 fej vöröshagymán, (kb 30 dkg) darált húst előbb lepirítunk, majd fűszerezve (só, bors, vegeta) puhára főzzük. Hozzáadunk egy 1/2 pohár főtt rizst és már kész is a töltelékünk (adhatunk hozzá egy kis reszelt sárgarépát is 😉 ).
                         

           Rakott karfiol
Ua. mint a kelkáposzta csak helyette megabált rózsáira szedett karfiolt használunk. Itt is szoktam a töltelékhez adni egy kis reszelt répát, mert gazdagítja az ízét.

Rakott zöldbab
Ua. mint a kelkáposzta csak helyette megabált zöldbabot használunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése