2014. január 22., szerda

Rákóczi túrós

Kis tepsibe való adag
Tészta: 12 dkg liszt, 7 dkg margarin, 4 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1-2 ek. tej
Krém: 30 dkg túró, 3 tojássárgája, 1-2 ek. búzadara, 4 ek. cukor, reszelt citromhéj, ízlés szerint mazsola
Hab: 3+1 tojásfehérje 12 dkg cukorral, pár csepp citromlével keményre verve (ennek 1/3-át a túrós krémhez keverjük)

Először kikeverjük a túrókrémet, hogy a gríz megdagadhasson. Amikor a tojásfehérjékből a habot felvertük, kb. az 1/3-át a túrós krémhez adjuk és óvatosan átforgatjuk, ezzel lazítjuk kicsit.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Vajas-lisztes tepsibe belenyomkodjuk és alaposan megszurkáljuk villával. A sütőben félig megsütjük (kb 10-15 perc), ekkor kivesszük és rákenjük a kikevert túrókrémet ekkor világosra sütjük 
(kb 10-15 perc), majd újra kivesszük és ekkor a keményre vert tojáshabot igazítjuk rá, aminek a tetejét enyhén meghintjük porcukorral, majd a sütőben megszárítjuk (kb 20 perc). Nem kell hogy a tojáshab szabályosan legyen elsimítva. Legyen kicsit szabálytalan, mint a hófelhők :)

Vizes késsel szeleteljük a Rákóczi túróst vagy ahogy máshol hívják a habos túróst.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése