2014. január 19., vasárnap

Pogácsa, pogácsák

Nagymamaféle hajtogatott pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg teavaj, 2 tk só, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1/2 dl tej, 1 tk cukor, 3 dkg élesztő, 15 dkg trappista sajt a tésztába, 1 tojás a kenéshez, 5 dkg sajt a tetejére, egész köménymag (medvehagyma)

Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. A közepébe fészket készítünk, amibe langyos cukros tejet öntünk és beletördeljük az élesztőt, majd pici liszttel meghintjük. Aki szereti tehet bele egy kis apróra vágott medvehagymát is. Mikor felfutott az élesztő elkeverjük és hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, összeállítjuk, dagasztjuk, majd nyújtódeszkán átgyúrjuk a közepesen lágytésztát és kb 10 percig hagyjuk letakarva pihenni. Eztán kinyújtjuk kb ujjnyi vastagra és a reszelt ás után sajtszórással a sajt felét a tetejére szórjuk hajtogatjuk (nyújtás után sajtrszórás aztán balról a 2/3-ig , jobbról ráhajtva, sajt szórás, lentről 2/3-ig, fentről ráhajtva). Tetejét kézzel kicsit lenyomjuk, tömörítjük, ezután a kelesztőtálba rakjuk, lefedve 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezután újra kinyújtjuk a tésztát , és újra meghajtogatjuk balról a 2/3-ig , jobbról ráhajtva, lentről 2/3-ig, fentről ráhajtva. Eztán balról és jobbról is úgyanúgy ráhajtogatjuk a tésztát, mint az előzőekben. Tetejét kézzel kicsit lenyomjuk, tömörítjük, ezután a kelesztőtálba rakjuk, lefedve 1 órára újra betesszük a hűtőbe pihenni. Ilyenkor, ha másnapra készítjük és előre akarunk dolgozni akár 1 éjszakára is maradhat a hűtőben a lefedett tészta. Pihentetés után (vagy másnap) újra áthjatogatjuk, kelesztőtálba tesszük és lefedve a konyhapulton hagyjuk kb 10 percig pihenni  a tésztát. Ezután kb 1 ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a gyenge tésztát, és kb 5-6 percig hagyjuk kinyújtott állapotban is pihenni. A tetejét késsel, keresztbe beírdaljuk, közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.     

                  

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egy konyharuhával lefedve kb 1/2 óráig pihentetjük. Ezután tetejét tojással lekenjük, 5 dkg reszelt sajttal és ha szeretjük köménymaggal megszórhatjuk, 180 C-ra előmelegített sütőben kb 18-23 perc alatt világosra kisütjük.
Hagyományos pogácsa
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás+1 tojássárgája, 1 ek. só, 2 dl tejföl, 1 ek. zsír, 1 dl tej, csipet cukor, 3 dkg élesztő, + 1 tojás a kenéshez


1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ez alatt a liszthez hozzáadom a sót, belemorzsolom a vajat, a zsírt és hozzáadom a tojássárgákat.
Ha az élesztő megindul ezt is belekeverjük végül a tejföllel könnyű tésztát készítünk.
1 órát kelesztjük meleg helyen, majd lisztes nyújtódeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Tetejét késsel keresztbe beirdaljuk, kiszaggatjuk és magasra sodorjuk a tenyerünkkel.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük és egy újabb órás pihentetés után 180 C-ra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt kisütjük. 

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, 1 tk só, 3 tojássárgája, + 1 tojásfehérje

 A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a túrót és a tojássárgákat és összeállítjuk a tésztát. 2x hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét beirdaljuk, majd közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle, melyeket a 2 tenyerünk között kicsit megsodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket egy kicsit sózott, felvert tojással lekenjük, előmelegített sütőben világosra sütjük. Rendkívül finom.

Réteges, hajtogatott tepertős pogácsa (Tóth nagymama féle)

Hozzávalók: 60 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 10 dkg zsír, 2,5 dl tej (vagy víz), 1 púpos ek. só, 1 tojás sárgája, 1 púpos kk őrölt bors, 1 ek ecet vagy 3 ek bor, + 30 dkg sótlan darált tepertő(krém)
kenéshez: 1 tojás

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, borsot, ecetet és a tojás sárgáját. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz keverjük, a langyos tejjel beállítjuk a tészta lágy, rétestésztaszerű állagát. Összeállítás után kb 20 percet hagyjuk letakarva pihenni. Jól kidolgozzuk, majd vékonyra nyújtjuk és a tepertőkrémet egyenletesen elkenjük rajta. A tésztát ezután feltekerjük, mintha piskótaroládot készítenénk, majd a 2 szélét behajtjuk a közepe felé és hajtással lefele, letakarva (!)  1/2 órát pihentetjük. Ezt a mozzanatot még 2x (!) megismételjük. Miután letelt az utolsó 1/2 óra is kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, a tetejét késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk, 2 tenyerünk között kicsit megsodrunk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és a 
tetejüket kicsit sózott 1 tojással megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük. Ebből a tésztából készítjük a tepertős papucsot is. Az utolsó nyújtás után kis négyzeteket vágunk ki, szilvalekvárral megtöltjük, kiflire formázzuk és ugyanígy kisütjük őket.

 


Krumplis pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg margarin (vagy zsír), 2 közepes krumpli, 1 tojás, 2 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 ek só, tej, + kenéshez: 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt

A héjban megfőtt krumplit megpucoljuk, összetörjük, majd megvárjuk míg kihűl ( különben sok lisztet vesz fel és nem lesz jó a tésztánk!). Ezután hozzáadjuk liszttel elmorzsolt vajat, belekeverjük a sót a tojást. Belemorzsoljuk az élesztőt és adunk hozzá tejfölt és annyi tejet, hogy közepes tésztát kapjunk. Az összeállított tésztát 1/2 óráig pihentetjük meleg helyen, majd kiszaggatjuk, megsodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét tojássárgájával lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben világosra sütjük. A krumplis pogácsáról tudni kell, hogy csak aznap finom, másnapra kicsit megvonul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése