2018. november 22., csütörtök

Mézes-mákos guba torta


Gubatorta: 8 kifli, 1 l tej, 5 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 15 dkg mák, csipet fahéj, 1 mk. reszelt citromhéj, 10 dkg porcukor, 3 ek. méz, 4 ek. baracklekvár

A száraz kifliket felkarikázzuk. A darált mákot elkeverjük a porcukor felével, a vaníliás cukorral és a fahéjjal,ezt rászórjuk a kiflikre. 
A tejet a vajjal felforraljuk és hozzácsorgatjuk a tojások sárgáját, amit a cukor másik felével kikevertünk, majd ezt felfőzzük. A főzött krémet a kiflikarikákra öntjük és a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet. Az egészet kivajazott sütőtálba/ tortaformába tesszük, meglocsoljuk mézzel, kenünk rá kevés baracklekvárt és kb. 20 perc alatt megsütjük.

Kivéve a sütőből a formában hagyjuk kihűlni.

Krém: 4 dl tej, 1 cs. vaníliás puding, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor
A vajat a cukorral habosra keverjük majd a szokásos módon tejben megfőzött és kihűlt pudinggal elkeverjük habosra.
A teljesen kihűlt krémet a teljesen kihűlt guba tortára simítjuk. 

Tetejére keményre felvert 3 dl habtejszínt simíthatunk (ez el is hagyható 😊) .

Mákos guba hagyományos módon


Hozzávalók: 8 kifli, 1 l tej, 5 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 15 dkg mák, csipet fahéj, 1 mk. reszelt citromhéj, 10 dkg porcukor, 3 ek. méz, 4 ek. baracklekvár

Vanília
 sodó:
7 dl tejben 2 ek cukor hozzáadásával a szokott módon 1 csomag vaníliás pudingot megfőzünk (híg állaga legyen!). Mikor levesszük a tűzről egy kevés vajat hozzákeverünk és lefedjük hogy ne tudjon bebőrösödni a teteje.

A száraz kifliket felkarikázzuk. A darált mákot elkeverjük a porcukor felével, a vaníliás cukorral és a fahéjjal,ezt rászórjuk a kiflikre. A tejet a vajjal felforraljuk és hozzácsorgatjuk a tojások sárgáját, amit a cukor másik felével kikevertünk, majd ezt felfőzzük. A főzött krémet a kiflikarikákra öntjük és a tálat enyhén rázogatva felitatjuk a tejet. 
Az egészet kivajazott sütőtálba/ tortaformába tesszük, meglocsoljuk mézzel, kenünk rá kevés baracklekvárt és kb. 20 perc alatt megsütjük.Mikor kicsit kihűlt egy adagot tányérra helyezünk, majd köré öntjük a híg vanília sodót.
Tehetünk sütés előtt a mákos gubánkba magvalt meggyet  vagy bármilyen kedvenc gyümölcsöt, befőttet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése