2014. január 13., hétfő

Mézes (régi nevén TV mézes)



Hozzávalók: 70 dkg liszt, 4 tojás, 5 dkg zsír, 10 ek. méz, 20 dkg cukor, 1 ek. szódabikarbóna, 1 ek. fahéj (aki szereti tehet bele egy kevés őrölt gyömbért is)

Az alapanyagokat jól összedolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőlük. Zsíros, lisztes tepsiben kb. 10 perc alatt világosra sütjük.  Még langyosan csavaros tetejű üvegbe, lezárható fémdobozba helyezzük. Akár azonnal is fogyasztható! Nem kell várni, hogy a mézes megpuhuljon.

Ha díszíteni szeretnénk akkor:

Kontúrozó cukormáz: 25 dkg átszitált (!) porcukor 1 tojásfehérjével félkeményre felverve, majd pici vízzel hígítva, hogy formatartó legyen.
Terülő cukormáz: 25 dkg átszitált (!) porcukor 1 tojásfehérjével félkeményre felverve, majd vízzel hígítva, hogy terülhessen, de ne nagyon legyen vizes. Ezt a cukormázat akár kiskanállal is felvihetjük, de a végén kicsit mindig meg kell rázni a mézest, hogy egyenletes legyen az eloszlás.
Összeragasztós cukormáz mézeskalácsra (+mézeskalács házikó összeragasztásához):1 tojásfehérjét + 20 dkg porcukrot + 2 tk citromlével és kb 1 ek. étkezési keményítővel kikeverjük (nem felverjük), majd ezt egy vastagabb zacskóba töltjük és a sarkán kivágott pici résen keresztül díszíthetjük a mézesünket!
A cukormázat színeszhetjük ha hófehér bevonatot szeretnénk a vizet tejjel helyettesíthetjük és  citromos mázat készíthetünk ha 1-2 csepp citromlevet adunk a porcukorhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése