2014. január 13., hétfő

Csöröge fánk

Hozzávalók: 2 dl tejföl, csipet só, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, liszt, csipet cukor, csipet só

Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tejfölhöz és annyi lisztet adunk hozzá amennyit a massza feliszik (csipet cukor + csipet só). 1/2 óráig langyos helyen kelesztjük a lágy tésztát. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtjuk és lisztes nyújtódeszkán derelyevágóval téglalapokat vágunk ki, majd konyharuhával letakarva újabb 1/2 órát hagyjuk a megformázott tésztát kelni. 

A téglalapok közepére ferdén egy bemetszést készítünk és ezen áthúzzuk a derelye másik sarkát. 

Forró olajban hirtelen világosra sütjük. Tetejét porcukorral meghintjük. Kínálhatunk mellé tetszés szerinti házi gyümölcslekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése