2014. január 13., hétfő

Mézes zserbó


Tészta: 50 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg cukor, 7 dkg zsír (vagy margarin), 4 ek. méz, 2 kk. szódabikarbóna, kb 1 dl tej

A tészta hozzávalóit kevés tejjel összeállítjuk, majd 3 cipót formázunk belőle. Egyenként kinyújtjuk és világosra kisütjük őket.

Krém: 4 dl tej, 3 ek. liszt,  2 tojássárgája, 2 ek. cukor; 20 dkg vaj +16 dkg cukor

A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból krémet főzünk. Ha kihűlt hozzáadjuk a cukorral kikevert vaj habos masszáját.

Csokimáz: 3 ek. kristálycukor, 3 ek. víz; 3 ek. kakaó, 5 dkg vaj

A cukrot 2 ek. vízben felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a kakaót és vajat.
A lapokat a krémmel megtöltjük. Tetejét bevonjuk a csokimázzal. Ezután legalább 1 napig hagyjuk - légmentesen becsomagolva -  hűvös helyen állni a tésztát, hogy a krémtől megpuhuljanak a lapok.
Van egy másikfajta mézes zserbó recept is :)

Mézes zserbó II.

Tészta: 40 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg  margarin, 5 ek. méz, 1 tk. szódabikarbóna, kb 1-2 dl tej
Krém: 2 cs tejszín ízű pudingpor, 5 dl tej, 3 ek. cukor; 25 dkg vaj +15 dkg cukor
Csokimáz: 15 dkg étcsokis tortabevonó, 7 dkg margarin, 1 ek étolaj
+ baracklekvár (vagy meggylekvár)

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A cukrot és a mézet felolvasztjuk, majd a tojásokat jól eldolgozzuk bennük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és jól kidolgozzuk a tésztát. Ha túl sűrű és nehezen csorgatható a massza, akkor egy kevés tejjel lazíthatjuk. Egy 25x35 cm -es sütőpapírral bélelt tepsiben a tészta felét megsütjük (kb 15-20 perc alatt), majd ha kész a másik felét is megsütjük. Ha a tészták kihűltek a lapkat hosszában félbe vágjuk a tésztákat.
A tejben a pudingport a cukorral a szokott módon megfőzzük és ha kihűlt a maragarinnal robotgép segítségével habosra keverjük a krémet.
A rétegezés úgy történik hogy az első lapra rákenjük a krém felét, amire ráhelyezzük a 2. lapot. Ezt megkenjük a kiválasztott lekvárral, amire mehet a 3. lap, a tetejére megy a krém másik fele és befedjük az egészet a 4. lappal. A tetejét a gőz felett olvasztott csokimázzal bevonjuk. 3-4 óra hűtőben való pihentetés után szépen tudjuk hosszúkás vékony szeletekre a zserbót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése