2018. december 31., hétfő

Kínai savanyú-erős leves

Hozzávalók (kb. 5 literhez): ½ fej vöröshagyma, 1 db csirkemell filé, só, bors, vegeta, kb. 2 ek. szójaszósz, kb. 2,5 l húsleves, 15 dkg sonka felvágott, 2 szál répa, 2 szál zöldség, 10 dkg fafül gomba, 4-5 közepes savanyú uborka, ½ doboz (konzerv) bambuszrügy a konzerv levével együtt, 1 fej zeller, 1 ü. (kb. 5 dl) vegyes vágott savanyúság levével együtt, ¼ cs. üvegtészta, kb. ½ erős zöldpaprika, kb. 2 ek. erős pista, 2 ek. étkezési keményítő, ecet

A vékonyra vágott vöröshagymát a vékonyra csíkozott csirkemellet világosra abáljuk. Ekkor beletesszük az összes zsülienre vágott zöldséget (répa, zöldség, zeller, uborka, bambuszrügy, gomba, erős paprika karikák) és a sonkát is apróra csíkozva. Ekkor felengedjük a húslével. Ízesítjük a szójaszósszal, Sóval, borssal, vegetával, erős pistával, hozzáöntjük a bambuszrügy levét. Mikor már félig kész egy kevés alaplét kiveszünk és feloldjuk benne a keményítőt, amivel behabarjuk a levest. Ekkor hozzáadjuk a vegyes vágottat a levével együtt és beízesítjük. Ekkor már mehet bele az apróra vágott üvegtészta is.

Olcsóbb és gyorsabb változat magyarra hangolva (kb 5 literhez): 5 leveskocka, 1 üveg vegyes vágott savanyúság levével együtt, pici gyömbérpor, 1 doboz konzerv gomba (lé nélkül), szójaszósz, étkezési keményítő, 3-4 db ecetes uborka, kevés csípős paprika, kb 5 ek ecet, 30 dkg csirkemell (vagy párizsi felvágott), 20-25 dkg cérnametélt (üvegtészta helyett), piros arany, 1 paradicsom

Kb 5 liter vízbe beletesszük a vékonyra metélt csirkemellet (vagy parizert), a savanyúságot levével és a vékonyra vágott gombát. Mehet bele a leveskocka, csipet gyömbérpor, szójaszósz, vékony csíkokra vágott ecetes uborka és pár karika erős paprika, Piros arany, 1 apróra vágott paradicsom, étkezési keményítő és az egészet összefőzzük. Mikor már minden megfőtt belefőzzük a tésztát és utána ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése