2014. január 19., vasárnap

Házi száraztészta

Hozzávalók a házi tésztánkhoz: 40 dkg liszt, 4 tojás

A tésztát közepes keménységűre gyúrjuk, majd lefedve (vagy folpackba csomagolva) min. 1/2 órát hagyjuk pihenni. Ezután lisztes deszkán egészen vékonyra nyújtjuk, majd éles késsel vagy derelyemetszővel tetszőleges formára vágjuk, akár nagymamáink.
Használatunk tésztanyújtó gépet is.
Készíthetünk cérnametéltet, "csuszatésztát", lebbencset, hosszú tésztát, masnit (Farfalle), raviolit.

A kemény tésztát kisebb gombócokba véve (tökgyalu nagyobb lukán) lereszelhetjük, így tarhonyát készíthetünk. Apróra csipkedve csipetke lesz belőle. A tésztát ezután a nyújtódeszkán hagyjuk jól kiszáradni.

Színezett tésztát kaphatunk, ha (5 dkg) megabált spenótot, bazsalikomot vagy paradicsom levet adunk a tésztához.
A tésztát legjobb jól szellőző vászonkendőben tartani felhasználásig.

 

Gyúrt tészta levesbetétnek
2 tojásból 15 dkg félgrízes lisztből, csipet sóból közepesen lágy tésztát gyúrunk víz nélkül (!) és kinyújtjuk. Hagyjuk kicsit száradni kb 15 percig,  majd formázzuk. Összehajtjuk és éles késsel csíkokra vágjuk, készíthetünk csigatésztát, eperlevelet. Máris mehet a levesbe. Ha szárítani szeretnénk, mert később használjuk fel, akkor só nélkül kell készíteni!

Lebbencs tészta lebbencslevesnek ill. lasagne tészta
1 tojásból és 10 dkg lisztből közepes keménységű tésztát gyúrunk, min 10 percet pihentetjük, majd  kinyújtjuk és közepes vagy nagy kockákat vágunk és hagyjuk jól kiszáradni a tésztát. Mikor már jól megszikkadt kb 1 óra, akkor kézzel szabálytalan darabokra tördeljük és így használjuk fel, Ha nincs rá szükség azonnal akkor nagyon keményre kell hagyni kiszáradni, mielőtt eltesszük későbbi befőzéshez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése