2014. január 19., vasárnap

Zöldbab télire

A gyenge vajbabot szálkáitól megtisztítjuk és apróra vagdaljuk tördeljük. Sós vízben kicsit megabáljuk. Szűrőkanál segítségével a tiszta üvegekbe szedjük és szorosan "megtömködjük" az üvegeket.
A visszamaradt főzőlevet gyengén megecetezzük, majd ráöntjük a zöldbab tetejére. Kicsit megmozgatjuk az üvegeket, hogy a légbuborékok fel tudjanak jönni. Csak egy ujjnyi részt hagyunk a víz felett.
Tehetünk az üvegbe pár szál zöldség zöldjét és/vagy kaprot is.
Légmentesen lezárjuk az üvegeket és egy langyos vízzel teli fazékba gyöngyözéstől számítva 5-10 percig főzzük. (A befőtt levének kell gyöngyözni !:) )
Ekkor az egészet letakarjuk egy hatalmas edénnyel, arra mehet a nagyi plédje és az egészet min. 1 napig hagyjuk ebben a száraz dunsztban.
Aztán kivesszük a vizes fazékból, megtörölgetjük és mehet a kamrába. Kb. 1 kg zöldbabból 3 db (7 dl-es) üveg készíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése