2014. január 19., vasárnap

Paradicsomlé, ketchup és szárított paradicsom, paradicsomszósz télire házilag


Paradicsomlé befőzés(natúr)

Kb. 7 kg érett, lédús paradicsomból 5 liter paradicsomlé készíthető. Az érett, tisztára mosott paradicsomról (forró vízbe mártva) lehúzzuk a héját, majd a félbe vagy négybe
vágott paradicsomot egy nagy fazékba rakjuk és egy kézi mixerrel segítségével pépesítjük (én nem paszírozom, így a magját mindig benne hagyom). Főzhetünk bele ízesítésként zellerlevelet is. Mivel natúron készítjük akkor levestől mártásig bármilyen módon fel tudjuk használni a megfelelő fűszerezéssel. Addig főzzük, míg rotyogni kezd, ekkor egy merőkanállal a tiszta üvegekbe öntögetjük, melyeket rögtön le is zárunk.
A paradicsomleveket egy nagy edénybe szorosan egymás mellé állítjuk és a nagyi plédjével betakarva min 1 napig hagyjuk ebben a száraz dunsztban kihűlni. Másnap aztán mehet a kamrába.

Paradicsomszósz tésztára

Hozzávalók: 5 kg (nettó, tisztított) paradicsom, 1 nagy zellerszár, 5 nagy vöröshagyma, 15-20 gerezd fokhagyma, 2,5 dl olívaolaj, 6 tk őrölt szárított oregano, 3 tk őrölt szárított kakukkfű, 2 marék bazsalikom levél, 3 tk őrölt bors, 1 tk cukor, 5 tk só, 1 tk chili, 4-5 ág friss rozmaring, 3 ek kapribogyó

 Az apróra vágott vöröshagymát  2 dl olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kicsumázott, héjától megszabadított paradicsomot, fokhagymát, só, cukor és a zöld fűszereket a bazsalikom és a kapribogyó kivételével és az egészet botmixerrel pürésítjük, majd kevergetés mellett addig főzzük a zellerszárral kevergetve (kb. 2-3 óra), míg besűrűsödik. Ekkor hozzátépkedjük a bazsalikomot és beledobjuk a kapribogyókat is. Még 1-2 percig főzzük, ezután tiszta üvegekbe öntögetjük, melyeket rögtön le is zárunk. Az üvegeket egy nagy edénybe szorosan egymás mellé állítjuk és a nagyi plédjével betakarva min 1 napig hagyjuk ebben a száraz dunsztban kihűlni. Másnap aztán mehet a hűvös kamrába.

Ketchup

Az érett, tisztára mosott paradicsomról (forró vízbe mártva) lehúzzuk a héját, majd a súlyát megmérjük. Minden kg paradicsomhoz 2 fej apróra vágott vöröshagymát, 2 db apróra vágott paprikát, 1 dl 10 %-os ecetet, 2 apróra vágott almát, 2-3 babérlevelet, 1,5 ek cukrot és 1 kk sót mérünk ki valamint egy csipet őrölt fahéjat is és hozzá is keverjük a paradicsomhoz.   
Főzhetünk bele ízesítésként apróra zúzott fokhagymát,  zellerlevelet /oreganot / kakukkfüvet is. Az egészet elkezdjük felfőzni, közben egy kézi mixerrel segítségével pépesítjük. Egy teatojásba kilónként 10 szem fekete borsot 1-2 szegfűszeget, 10 szem mustármagot. Ezt belelógatjuk az ízesített paradicsomba (ketchupba) befőzés közben. Állandó kevergetés mellett kb 2 óra alatt mártás sűrűre főzzük, ezután tiszta üvegekbe öntögetjük, melyeket rögtön le is zárunk. Az üvegeket egy nagy edénybe szorosan egymás mellé állítjuk és a nagyi plédjével betakarva min 1 napig hagyjuk ebben a száraz dunsztban kihűlni. Másnap aztán mehet a hűvös kamrába.

Napon szárított paradicsom

Egy műanyag rekesz aljára sütőpapírt vágunk és az érett paradicsomot felkarikázva ráhelyezzük és jól besózzuk. A rekesz tetejét egy tüllel, gézzel vagy függönnyel le kell takarni, hogy a legyek, bogarak ne tudják elérni, majd a tűző napra kell kitenni a rekeszeket. Ez kb 8-10 napot vesz igénybe és közben naponta legalább 1x meg kell forgatni a paradicsomkarikákat. Teljesen csörgősre ki lehet szárítani, majd egy csavaros üvegben sötét kamrában pihentethetjük felhasználásig. Illetve a jól kiszáradt paradicsomkarikákat 1/2 órára ecetes vízbe tesszük, majd leszűrjük és egy kisebb csavaros üvegbe helyezzük, teszünk mellé fokhagyma gerezdeket és oreganót, majd az üveget felöntjük olívaolajjal (esetleg napraforgó olajjal), majd lecsavarozzuk és felhasználásig a hűvös, sötét kamrában tároljuk. Salátákba remek ízélményt biztosít, de előételként sajt és szalámi mellé is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése