2014. január 22., szerda

Görcsleves

A húslevest (akár zöldséglevest) a szokásos módon répával, zöldséggel, karalábéval megfőzzük.

Görcstészta: 1 tojás, csipet só, 1 ek. víz, amennyi lisztet felvesz
                     lekenéshez 1 ek. zsír + pirospaprika + bors kikeverve

A tojást sózzuk, borsozzuk és 1 ek. víz hozzáadásával annyi liszttel amennyit felvesz jól nyújtható könnyű tésztává kidolgozzuk.
Vékonyra kinyújtjuk, derelyemetszővel kis kockákat vágunk, majd megkenjük vékonyan a zsíros pirospaprikás, borsos töltelékkel. A kis csíkokat feltekerjük és görcsöt kötünk rájuk vagy csak egyszerű batyut alakítunk ki belőlük. A rotyogó húslevesbe (zöldséglevesbe) belefőzzük. Amikor a kis "görcsök" feljönnek a víz tetejére akkor vannak készen.


A görcsöt tölthetjük még paprikás zsírban fonnyasztott hagymás töltelékkel, lepirított vagy maradék fűszeres darált hússal. Lehet pörköltmaradékot is ledarálni és egy tojással elkeverve remek töltelék lesz. Elkaparhatunk egy kis csirkemájat is amit majorannával és 1 ek zsemlemorzsával elkeverünk. A görcsök előre elkészíthetők, lefagyaszthatóak és bármikor befőzhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése