2025. október 21., kedd

Kölesmálé pite gyümölccsel

Hozzávalók: 50 dkg köles, 2 l tej, csipet só, 7 dkg vaj, 25 dkg túró, 6 ek cukor, 7 tojás, 3 dl tejföl, 4-5 sárgabarack, 8-10 szilva (vagy fagyaztott gyümölcs ill. bármilyen befőtt)

A vízben 3x is átmosott, leszűrt kölest a tejben egy csipet sóval folyamatos kevergetés mellett tejbegrízszerű sűrűségűre főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és megvárjuk míg kihűl. Ezután hozzákeverjük a túrót és a tojások sárgáját amit 5 ek  cukorral kikevertünk. 

A tojások fehérjét 1 ek cukorral keményre verjük és óvatosan a masszához keverjük, hogy a habot ne törjük össze. Egy magasabb falú kivajazott 33x 24 cm-esnél nagyobb tepsibe simítjuk a kölesmálét, a tetejét félbe vágott gyümölcsökkel fedjük be, végül a gyümölcsök közé 1-1 kanál tejfölt is rácsöpögtetjük. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Kockákra vágva kínáljuk.
Nagyon finom szaftos, laktatós ez a kölesmálé!
A kevés cukor ellenére kellemesen édes az íze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése