2024. november 7., csütörtök

Csokis babka avagy csokis csavart Jeruzsálemi kalács

Tészta (2 tekercshez): 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 ek. cukor, 7 g porélesztő, 1 kk só, 2 tojássárgája, 8 dkg vaj

Töltelék: 18 dkg étcsokoládé, 3 ek cukor, 5 dkg vaj

Szirup: 5 dkg cukor, 1/2 dl víz 

A langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet. Amikor elkezdjük összeállítani hozzádolgozzuk az olvasztott vajat. A kidolgozott tésztát letakarva, meleg helyen kb 1 órán át hagyjuk  kelni. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. 

A vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéhoz hozzákeverjük a vajat és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát elfelezzük (mert ebből az adagból 2 babka készül) és az egyiket téglalap alakúra kinyújtjuk, majd az elkészített töltelék felét rásimítjuk. Hosszában feltekerjük a tésztát és hosszában félbe is vágjuk. 

A két tészta csíkot úgy fonjuk, hogy a töltelék mindig felül legyen. A két végén összecsípjük és sütőpapírral bélelt formába helyezzük. A másik adagot is ugyanígy elkészítjük. A 2 fomázott kalácsot konyharuhával letakarva további 1/2 órát hagyjuk kelni, ezután 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt világosra sütjük. Miközben sül a babka, a vizet a cukorral összeforraljuk és a sütőből kivett kalácsokat meglocsoljuk a sziruppal. A finom csokis babkát reggelire, vacsorára, kávé, tea mellé kínálhatjuk. Ezt a finomságot Jeruzsálemi kalácsként is emegetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése