2024. május 19., vasárnap

Forró szilvakrémleves sós, mandulás morzsával


Hozzávalók a leveshez (4 főre): 50 dkg szilva, 8 dl víz, 10 dkg nádcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1 nagy ág friss rozmaring, csipet fahéj, csipet só, 2 ek étkezési keményítő

Sós, mandulás morzsa: 4 ek olívaolaj, 5 dkg durvára vágott mandula, 5 dkg durva szemcséjű kenyérmorzsa, 1 friss ág rozmaringlevél finomra aprítva, csipet durva szemű só

A kimagozott (friss vagy fagyasztott) szilvát a sóval, cukorral, vaníliás cukoral, fahéjjal, citromlével, rozmaring ággal a kimért vízben feltesszük főni. 

Amikor megfőtt, kivesszük belőle a rozmaring ágat (kidobhatjuk), a levéből kiveszünk egy merőkanállal és elkeverjük benne a keményítőt, majd a hőkiegyenlítés után visszaöntjük a lábosba. Ezután egy botmixerrel az egészet leturmixoljuk, de már nem főzzük a szilvakrém levest (a keményítő miatt).

 A morzsához az olívaolajon a mandula és kenyérmorzsát ropogósra pirítjuk és levéve a tűzről apróra vágott rozmaring levéllel és durva szemcséjű sóval elkeverjük. Tálaláskor a morzsát a  szilaleves tetejére szórjuk. A forró szilvaleves Mautner Zsófi receptje alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése