2023. január 21., szombat

Lencse bolognai

Hozzávalók: 20 dkg lencse (vöröslencse), 1 fej vöröshagyma, 3-4 g fokhagyma, só, bors, 1 sárgarépa, 1 tk pirospaprika, 1 tk kakukkfű, 1 tk oregano, 1 tk bazsalikom, 1 tk majoranna, 1 tk petrezselyem zöldje, kb 3 dl sűrített és/vagy hámozott paradicsom, olívabogyó (elhagyható), 50 dkg spagetti (vagy penne tészta), sajt (parmezán vagy trappista, ki mit szeret)

A lencsét min. 2 órára vagy egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, hozzádobjuk a zúzott fokhagymát és  a reszelt sárgarépát és ledinszteljük hozzáadva egy kevés sót, borsot. Mikor kész, hozzáadjuk a beáztatott lencsét vagy a vöröslencsét (ez utóbbit elég csak megmosni, nem kell beáztatni). Meghintjük a zöldfűszerekkel, hozzáadjuk a sűrített és/vagy hámozott paradicsomot is és felengedjük 3-4 dl vízzel hogy kicsit hígabb legyen (mert fővéskor úgyis elfővi a felesleges vizet). Lefedve kb 20-30 perc alatt összefőzzük a mártást. Aki szereti, ilyenkor tehet bele karikázott olívabogyót, de el is hagyható. Akinek a sok paradicsomtól ég a gyomra érdemes egy pici tejet, vagy tejszínt önteni a paradicsomba (az olaszok is így védekeznek a nem kívánt gyomorégés ellen). Főtt tésztára szedjük és reszelt sajttal meghintve kínáljuk. Tetejére díszítésként dobhatunk rukkola salátát, madársalátát vagy bébispenótot is.

De kedvünk szerint játszhatunk a raguval az otthon található egyéb zöldségekkel is (pl tehetünk bele karfiolt, gombát, brokkolit, szárzellert, cukkini kockákat), így egy kicsit eltérő ízvilágú lencsemártást kaphatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése