Káposztás burgonyához: 1 púpos ek kacsazsír, 1/2 fej fejes fehérkáposzta, 4 nagy burgonya, 2-3 g fokhagyma, só, bors, pici őrölt kömény
Egy öntöttvas lábas aljába felkockázott zsírszalonnát teszünk, erre megy a cikkekre vágott vöröshagyma, a fokhagymagerezdek, a felkarikázott zellerszár és a felkarikázott sárgarépa is. Kevés sóval, borssal meghintjük az egészet. A csülköt jó alaposan átmasszírozzuk sóval, borssal, egész és őrölt köménnyel és a szalonnás zöldségágy tetejére ültetjük. 3-4 dl sörrel felöntjük a lábast és lefedve 160-180 C-ra előmelegített sütőben 2-3 óra alatt vajpuhára pároljuk (attól függően mekkora a csülök).A káposztát és a krumplit is apróra vágjuk. Forró kacsazsíron pár perc alatt átforgatjuk a káposztát és máris rárakjuk a kis méretűre vágott krumplikockákat. Kevés zúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítve többször átforgatva kb 30 perc alatt lassú tőzön készre sütjük.
A kész csülköt kiemeljük a lábasból és a levét leszűrjük egy edénybe. A csülköt egy sütőpapírral bélelt tepsibe téve visszatoljuk a forró sütőbe és pirosra pirítjuk körbe a bőrét. A visszamaradt hagymás zöldséget nagyon pici zsiradékon lepirítjuk, majd felönjük a félretett szafttal és addig főzzük, míg besűrűsödik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése