2022. január 28., péntek

Tejszínes diós krémes

3 laphoz: 9 tojásfehérje, 7,5 ek cukor, 1,5 ek liszt, 15 dkg darált dió 

Vanília krémhez: 3 tojássárgája, 6 ek cukor, 2 ek liszt,  2 cs vaníliás cukor, 3,5 dl tej, 17 dkg vaj

Ropogós krémhez: 3.5 dl tejszín, 20 dkg cukor, 12 dkg apróra vágott dió vagy mogyoró

A vanília krémhez a tejet langyosítsuk fel és keverjük hozzá a vaníliás cukorral kikevert tojássárgákat, és a hozzákevert liszt elegyét. Mikor besűrűsödött vegyük le a tűzről és ha kihűlt a habosra kikevert vajat is apródonként keverjük hozzá. A lapokhoz a tojásfehérjéket a cukorral verjük habosra, majd óvatosan a lisztet és a diót forgassuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe kb 170 C-on 20 perc alatt külön-külön 3 lapot sütünk ebből a masszából. A ropogós krémhez előbb olvasszuk meg (karamellizáljuk) a cukrot egy edényben, majd öntsük egy sütőpapírra. Amint megdermedt, törjük kisebb darabokra a karamellt. A tejszínt verjük keményre, majd óvatosan keverjük hozzá a karamell darabkákat ill a diót vagy mogyorót. Az alsó lapra kenjük rá a vanília krém 1/3-át és 1/3-ot a ropogós krémből is. Ezt a rétegezési sort folytatjuk és az utolsó lap tetejére szintén a krémeket rásimítjuk. Hűtőben min. 1 órát pihentetjük, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése