2022. január 27., csütörtök

Grízes piskóta törökösen a 'la Kibris

Piskóta: 12 dkg búzadara (gríz), 6 dkg liszt, csipet só, 6 tojás, 6 dkg cukor, 1 narancs leve és reszelt héja

Választható szirupok:

Szirup 1: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 2 citrom reszelt héja és leve, 1 ek méz, 1 narancs reszelt héja és leve

Szirup 2: 2 dl tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral keverjük el és ezzel áztatják el a megszurkált, frissen sült tésztát.

A grízt, a lisztet, a narancs levét és reszelt héját, ill. a sót elkeverjük. A tojások sárgáját a cukor felével felverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a piskóta tésztába. Sütőpapírral bélelt kb. 33x23 cm-es tepsibe öntjük a masszát és 180 C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.

A sziruphoz valókat kb 10 perc alatt összeforraljuk, majd levéve a tűzről hozzácsorgatjuk a mézet. Mikor a piskótát kivesszük a sütőből egy hurkapálcikával megszurkáljuk és a sziruppal egyenletesen meglocsoljuk a tetejét.  A szirup szépen átáztatja a tésztát. Hagyjuk a süteményt kihűlni és kockákra vágva kínáljuk a vendégeknek ezt a különleges török / ciprusi egyszerű, gyors, ízletes tésztát amit Şaziye barátnőmnél az eredeti, autentikus formában is volt már szerencsém megkóstolni. Tetejét díszíthetjük kardamom maggal vagy rusztikusra tört pisztáciával.

Afiyet olsun!

A görögök hasonló szirupos, kevert tésztája Ravani néven ismert.


Hasonló recept szerint készül az

Áztatott narancsos tészta

Tészta: 2 dl cukor, 3 tojás, 1/2 dl étolaj, 1 bögre kókuszreszelék, 1 bögre mogyoró, 1 bögre zsemlemorzsa, 1 cs vaníliás cukor, 1 cs sütőpor

Szirup: 1,5 dl frissen facsart narancslé, 1 cs vaníliás cukor, 1 ek méz

Az elkészítése ugyanúgy történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése