2021. november 23., kedd

Puncs mignon házi fondanttal

Piskóta (kb 17 db mignonhoz): 5 db közepes méretű tojás, 5 ek cukor, 5 ek liszt, 

Szirup: 1 dl narancslé, 0,5 dl víz, 7 dkg cukor

Szórás: 1 ek (cukrozatlan) holland kakaópor, 1 dl rum, 1 ek barack lekvár

Bevonás: 50 dkg fondan (folyékony), vagy 1 csepp piros ételfesték és bolti glazúr

piskótát a szokott módon egy 24x32 cm-es tepsiben megsütjük. Ez alatt elkészítjük a szirupot.  A narancslét a vízzel és a cukorral sziruppá főzzük és hagyjuk kihűlni. Ha a piskóta teljesen kihűlt 3 egyforma lapot vágunk belőle. Az első lapot egy tálcára helyezzük és vékonyan megkenjük egy kevés barack lekvárral. A másik lapot összetörjük, meghintjük 1 ek kakaóporral és rálocsoljuk a rumot és adunk hozzá 1 ek baracklekvárt. Annyi szirupot adunk hozzá, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk. 
Ezt a masszát rásimítjuk a baracklekvárral megkent alsó lapra, tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral és a másik piskóta lappal befedünk. Kicsit rányomkodjuk (esetleg egy kis nehezéket is lehet tenni a tetejére a tömörítés érdekében), majd betesszük a hűtőbe pár órára vagy akár egy egész éjszakára. Amikor kivesszük a hűtőből a tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral (így a glazúr nem tudja majd eláztatni a tésztát). 4x4 cm-es kockákat vágunk ki a piskótából. A fondant felmelegítjük és egy kanállal a tetejére és minden oldalára végig csorgatjuk a masszát, majd hagyjuk hogy a fondan rádermedjen. Ebből kb 17 db mignon készülhet. 

Vagy a készen vásárolt (Spar-os) glazúrt forró vízben felolvasztjuk és azzal öntjük le a mignonokat. Vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan szikkad.

Aki inkább csokikrémet készítene a mignonba: 1,5 dl tejszínt 20 dkg cukorral felteszünk főni, ekkor hozzáadunk 8 dkg kakaóport és 20 dkg vajat is belekeverünk. Amint a vaj felolvadt, levesszük a tűzről

vagy citromos krémet: 1 cs vaníliás pudingport a szokott módon 10 dkg cukorral tejben megfőzünk. Mikor kész 10 dkg vajat hozzákeverünk. Levéve a tűzről 1 citrom levét és reszelt héját keverjük még hozzá.

Ha így készítjük az első piskótalapra meglangyosított lekvár kerül, erre a következő lap és a választott (csokis vagy citromos) krémet kenjük. Ezt befedjük a 3. lappal, aminek a tetejét szintén meglangyosított lekvárral zárjuk.

Házi fondant: 40 dkg cukor, 2 d víz, 1 tk 10%-os ecet

A hozzávalókat kis lángon (!) gyöngyözve összeforraljuk. Forrás után kb 15 percig főzzük a szirupot. Ezután az egészet áttöltjük egy másik tálba és folyamatosan kevergetés mellett hűtjük. Ilyenkor beletehetünk pár csepp ételfestéket, ha szinezni szeretnénk a mázat. Még folyós állapotában bevonjuk vele a migonokat (vagy egy tortát). Bevonás utánkb 1 órával megszilárdul a máz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése