Piskóta (kb 17 db mignonhoz): 5 db közepes méretű tojás, 5 ek cukor, 5 ek liszt,
Szirup: 1 dl narancslé, 0,5 dl víz, 7 dkg cukorSzórás: 1 ek (cukrozatlan) holland kakaópor, 1 dl rum, 1 ek barack lekvár
Bevonás: 50 dkg fondan (folyékony), vagy 1 csepp piros ételfesték és bolti glazúr
A piskótát a szokott módon egy 24x32 cm-es tepsiben megsütjük. Ez alatt elkészítjük a szirupot. A narancslét a vízzel és a cukorral sziruppá főzzük és hagyjuk kihűlni. Ha a piskóta teljesen kihűlt 3 egyforma lapot vágunk belőle. Az első lapot egy tálcára helyezzük és vékonyan megkenjük egy kevés barack lekvárral. A másik lapot összetörjük, meghintjük 1 ek kakaóporral és rálocsoljuk a rumot és adunk hozzá 1 ek baracklekvárt. Annyi szirupot adunk hozzá, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.Vagy a készen vásárolt (Spar-os) glazúrt forró vízben felolvasztjuk és azzal öntjük le a mignonokat. Vigyázni kell vele, mert nagyon gyorsan szikkad.
Aki inkább csokikrémet készítene a mignonba: 1,5 dl tejszínt 20 dkg cukorral felteszünk főni, ekkor hozzáadunk 8 dkg kakaóport és 20 dkg vajat is belekeverünk. Amint a vaj felolvadt, levesszük a tűzről
vagy citromos krémet: 1 cs vaníliás pudingport a szokott módon 10 dkg cukorral tejben megfőzünk. Mikor kész 10 dkg vajat hozzákeverünk. Levéve a tűzről 1 citrom levét és reszelt héját keverjük még hozzá.
Ha így készítjük az első piskótalapra meglangyosított lekvár kerül, erre a következő lap és a választott (csokis vagy citromos) krémet kenjük. Ezt befedjük a 3. lappal, aminek a tetejét szintén meglangyosított lekvárral zárjuk.
Házi fondant: 40 dkg cukor, 2 d víz, 1 tk 10%-os ecet
A hozzávalókat kis lángon (!) gyöngyözve összeforraljuk. Forrás után kb 15 percig főzzük a szirupot. Ezután az egészet áttöltjük egy másik tálba és folyamatosan kevergetés mellett hűtjük. Ilyenkor beletehetünk pár csepp ételfestéket, ha szinezni szeretnénk a mázat. Még folyós állapotában bevonjuk vele a migonokat (vagy egy tortát). Bevonás utánkb 1 órával megszilárdul a máz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése