A tojások fehérjét robotgéppel közepesen (!) kemény habbá verjük, apródonként hozzáadva a cukrot. A robotgépet alacsonyabbra állítjuk és lassan, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Végül a lisztet és a keményítőt apródonként beleszitáljuk és átforgatjuk, hogy a habot már ne törjük össze. Ha kakaós vagy diós piskótát szeretnénk sütni, amennyi (cukrozatlan!) kakaóport ill diót teszünk bele azzal a mennyiséggel csökkentjük a liszt mennyiségét.

Vajas, lisztes (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe simítsuk bele - de csak a forma alját kenjük ki - , úgy hogy a széleit egy spatulával felhúzzuk a sütőedény falára (így felhúzzuk a tészta szélét és nem lesz a közepe aránytalanul magas). 150 C-ra előmelegített sütőbe tegyük kb. 35-50 perc alatt attól függően hány tojásos a piskótánk, majd világosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük nehogy nyers maradjon. Hústűt szúrunk a piskóta közepébe, ha a hústűn nem marad semmi ragacs, akkor készre sült a piskóta.
A sütő ajtaját min. 20 percig nem szabad kinyitni. Ha piskóta kész egy lisztezett fa deszkára (vagy egy sütőpapírral bélelt tepsire) fejjel lefele ráfordítjuk és így hagyjuk kihűlni, majd csak ezután vegyünk ki a formából.


Cukrász piskóta: A tortakarika-piskóta ideális arányszáma 1:2:2,3 (1 tojáshoz 20 g kristálycukrot és 23 g lisztet adunk). A liszt kb 40%-át, érdemes keményítőre cserélni, így lágyabb szaftosabb tésztát kapunk.
Vizes piskóta: 6 tojás, 6 ek cukor, 6 ek víz, 6 ek liszt, csipet só, 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
Vajas piskóta: 6 tojás, 6 ek cukor, 10 dkg vaj, 6 ek liszt, csipet só
Olajos piskóta: 6 tojás, 24 dkg cukor, 6 ek étolaj, 21 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, csipet só
Barna olajos piskóta: 6 tojás, 6 ek cukor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 5 ek liszt, 1 dl étolaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése