2021. november 21., vasárnap

Indiai karfiol curry

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 2 szál újhagyma, 1 lime (vagy citrom leve), 3-4 ek olívaolaj, kevés friss gyömbér, 4 dl tejszín, 1 ek paradicsompüré, 2 kk curry por, 1 kk kurkuma, 1 mk Cayenne bors, só, bors, 1 ek gram masala indiai fűszer (otthoni változata: koriander mag, bors, fahéj, köménymag, babérlevél, szegfűszeg, szerecsendió, zöld vagy fekete kardamom )

A megmosott karfiolt egészet apróra szedegetjük, majd egy edénybe tesszük. Pácot készítünk, az olívaolajat a tejszín felével sóval, borssal kurkumával és zúzott fokhagyma felével elkeverjük és ebben a pácban jól átforgatjuk a karfioldarabokat, majd min 20 percig hagyjuk állni. 

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a karfiolt széthúzgálva, majd 200 C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megpirítjuk a karfiolokat. 

Az alapmártáshoz a felkarikázott újhagymát, a zúzott fokhagyma másik felét kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzákeverjük a tejszín másik felét, a paradicsompürét és a többi fűszert valamint a lime levét is. sűrű mártássá főzzük, majd a megpirított karfiolokat ebbe beleforgatjuk és csak egyet forralunk rajta. Jázmin rizzsel kínáljuk a finom indiai vegetáriánus ételünket.

gram masala 

indiai fűszer keverék elkészítésénél az a legoptimálisabb ha egész hozzávalókat használunk, amiket egy kisebb, felhevített - száraz - serpenyőben pár perc alatt picit lepirítjuk hogy a benne lévő illó olajok még jobban felszabaduljanak. Ha kihűlt a fűszerkeverék az egészet kávédarálón ledaráljuk vagy mozsárban pépesre törjük és már használhatjuk is az indiai ételek ízesítésére. A maradék fűszert jól zárható üvegben tárolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése