2021. július 30., péntek

Füge télire

Kandírozott füge: 1 kg füge, 5 dl víz, 45 dkg cukor

A vizet felforraljuk a cukorral és ráöntjük a fügére. Hűvös helyen 1 napig hagyjuk így állni. Másnap leöntjük a levet és újra felfőzzük (így kicsit sűrűsödik) és visszaöntjük a gyümölcsre. Ezt a folyamatot 5-6 napon át ismételjük. A lé egyre kevesebb és sűrűbb lesz. Utoljára a lét gyümölccsel együtt forraljuk pár percig, majd 2-3 napig pihentetjük ebben a lében (már nem főzzük fel többet). Ezután kivesszük a gyümölcsöt és hagyjuk teljesen megszáradni/kiszáradni. Egy lezárható dobozban vagy csavaros üvegben eltehetjük télire. Rendkívül finom csemege önmagában, de süteményekben is felhasználhatjuk.

Füge lekvár: a gyümölcsöt összedaraboljuk és épp annyi vizet öntünk rá hogy ellepje, majd felfőzzük. Ekkor csipet citromsavat (vagy citrom levét), fahéjat, cukrot/vaníliás cukrot és tartósítót (Na Benzoát) szórunk bele. Amikor már elég sűrű, még forrón üvegekbe merjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk 24 órát kihűlni. Ezután mehet a hűvös kamrába.

Füge sajt: 50 dkg füge és 50 dkg birsalma, 30 dkg cukor (el is hagyható, mert a füge elég édes).  Az ledaráljuk és egészet kb 1 óra alatt sütőben összesütjük, majd szilikonos kis formákban vagy egyben őzgerincformában hagyjuk megdermedni.

Füge chutney (csatni): 15-18 füge (a legfinomabb a lila fajta), 3 közepes lila hagyma, csipet gyömbér, 4-5 kakukkfű ág (elhagyható), 2,5 dl balzsamecet, csipet fahéj, só

Az apróra vágott fügét és lila hagymát az összes többi hozzávalóval egy lábasban lassú tűzön, kavargatva, feltesszük főni. Kb 2-2,5 óra kell neki mire besűrűsödik. Ezután egy kb 6 dl-es üvegbe beleszedjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sült húsok mellé, vagy sajttál kiegészítőjeként rendkívül finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése