2021. február 11., csütörtök

Gyógyulás házi praktikákkal a nagymama módszereivel

Meghűlésre, náthára ill gyomorpanaszokra gyógyszerek nélkül is találhatunk hatékony megoldást. Meleg mézes, gyömbéres, kakukkfüves, citromos tea ill. nagy dózisú C vitamin ajánlott. Kamillás gőzölés (aki bírja), forró csirkehúsleves, fokhagymás pirítós, fekvés, pihenés és a gyakori szellőztetés mindenképpen segíti a gyógyulást.

Torokfájásra, köhögésre

Fekete retek mézzel: 1 nagyobb fekete retek, 2-3 ek méz

A jól megmosott retek kalapját levágjuk és kikaparjuk a közepét üregesre. Az üreget felöntjük mézzel, majd lefedjük a tetejét és hűtőben min. 24 h-t hagyjuk hogy a méz átvegye a fekete retek áldásos tulajdonságait, vitaminjait (Kén és C vitamin, B1, B2, Kálium, Calcium, Magnézium, Vas, Jód...). Naponta 1-2 kiskanállal érdemes a szirupból fogyasztani. Légúti fertőzések, torokfájás, köhögés, megfázás esetén nagyon hatásos. A kikapart retket egy kis üvegbe tesszük és azt is felöntjük mézzel hogy ne vesszen kárba az értékes retek. Cukorbetegeknek nem nagyon ajánlják. Vigyázat a fekete retek reggel étek, este vétek! Tehát este na fogyasszuk csak napközben. Remek gyomor- és immunerősítő, gombaölő, antibakteriális, de fogyasztása csak esetileg javallott.

Hagymatea: 1 fej vöröshagyma héjastól, 1/2 liter víz

A hagymát héjastól 1/2 liter vízben  kb 30 percig főzzük - időnként pótoljuk a vizet. Lehűlés után leszűrjük és mézzel ízesítve kortyolgatjuk. Csak a frissen készített tea használható, előre nem lehet elkészíteni. Torokfájásra, hurutos köhögésre gyógyírt jelent a népi gyógyászat tapasztalatai szerint.

Az erősen köhögő gyermek ágya mellé éjszakára egy félbevágott (vágott felével felfelé elhelyezett) vagy vastagra felkarikázott vöröshagymát tettek egy tányérkára. A mellkasukra egy házi disznózsírral bekent zsebkendőt helyeztek egész éjszakára. Reggel a zsebkenőt levették, kimosták, a hagymát ki kellett dobni és alaposan ki kell szellőztetni.


Nyákoldásra, torokfájásra, légúti megbetegedésekre, gyulladáscsökkentésre, köptetőként

Kakukkfű szirup

90 g szárított kakukkfüvet 2 liter forrásban lévő vízzel leforrázunk,majd egy fedővel lefedve pihentetjük kb 15 percen át. Ezalatt 1,3 kg kristálycukrot megkaramellizálunk, majd felöntjük 3 dl vízzel és szirupot főzünk. Majd ha felfőtt,a kakukkfüvet átszűrjük,kinyomkodjuk és hozzáadjuk a karamellizált cukrot. Ezt már nem kell összeforralni. Forrón üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Köhögés esetén - mint a gyógyszertári köptetőnél -, 1 ek bevétele szükséges.

Fenyőrügy szirup: tavasszal, májusig, lehetőleg eső után az ezüstfenyő vagy a lucfenyő, vörösfenyő (lehet vegyesen is) felső, 3-5 cm-es friss rügyeit letépkedjük és 7 dl-es befőttes üveg aljába 1 ujjnyi kristálycukrot szórunk vagy mézet öntünk, majd a rügyeket felváltva, egy sor lenyomkodott rügy, rá egy sor cukor rétegezve megtömködjük, míg az üveg megtelik. Ekkor rácsavarjuk az üveg tetejét és szoba hőmérsékletű, világos helyre tesszük a befőttesüveget, de mindennap összerázzuk vagy fakanállal megkeverjük. A fenyőrügyek majd elkezdenek összeesni, kifakulni, a cukor pedig kezd elolvadni. Ilyenkor pótolhatjuk a rügyeket, de nem kötelező. Kavarjuk jól át az üveg tartalmát (ha azt tapasztaljuk hogy a cukor nem akar olvadni akkor pár ek vizet adjunk hozzá). Amikor az üveg tartalma kb 4-6 hét alatt besziruposodott, akkor leszűrjük és egy kisebb zárható üvegbe öntve hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk felhasználásig a kanalas orvosságunkat. Van aki eleve mézet használ cukor helyett az eszencia kioldására! Megfázás, köhögés esetén étkezés előtt 1 teáskanálnyit fogyasztunk belőle. Lándzsás útifűből ugyanígy készíthetünk szirupot. Aki nem szereti az ízét langyos teába is belekeverheti. Forró teában elveszíti a gyógyhatását !

A nagymamák régen tudták hogyan lehet házilag, gyógyszer nélkül gyógyítani. Köhögéscsillapító, gyulladásgátló, fertőtlenítő, vértisztító, immunerősítő hatása és C, B2 és K vitamin és terpentin, gyanta tartalma miatt fogyasztjuk napi 1 teáskanállal. Bőrbetegségekre hatékony és a hajnövekedést is segíti.

Vigyázat a tiszafa rügyei nem használhatóak, mert erősen mérgezőek!!!

Tüdőgyulladásra: 1 filteres zöld tea, 1/2 tk szegfűszeg, 1/2 tk kurkuma, 1/2 tk kakukkfű, 2 tk méz, 1/2 citrom leve

A hozzávalókat (a méz és a citrom kivételével!) áztassuk be 3 percre egy 3-4 dl bögre forró vízbe. Amikor már kiázott és a víz kicsit lehűlt adjuk hozzá a mézet és a citromlevet.

Fertőtlenítő gyulladáscsökkentő körömvirág kenőcs: 25 dkg tiszta (sótlan) sertészsírt felolvasztunk 1 marék délben szedett körömvirágot (ekkor a legnagyobb benne a hatóanyagtartalom!),  beledobunk (levelet, virágot, szárat összedarabolva). Amint felhabzott, kicsit gyöngyözni kezd, de még nem forr (kb 80 C!) levesszük a tűzről és 1 napig lefedve hagyjuk pihenni. Nem szabad felforralni!!!! Másnap annyira melegítjük,  hogy át tudjuk passzírozni egy - jól zárható - tégelybe. A tégely hűtőben tároljuk. Mindenféle sebgyógyításra, fertőtlenítésre és gyulladás csökkentésre, égési sérülésekre megfelelő, ahogy a teája belsőleg hat ugyanígy a szervezetre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése