2021. január 30., szombat

Sült húsgombócok fokhagymás, paradicsomos mártásban

Húsgombóchoz: 60 dkg darált hús (dagadó), 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás,  ~ 1 dl zsemlemorzsa, só, bors, vegeta, fokhagyma, szerecsendió, bazsalikom, oregano  

mártáshoz:1/2 liter paradicsomlé, 1/2 liter víz, 3 g fokhagyma, bazsalikom, oregano, babérlevél  kis rántás (olaj + liszt);  spagetti + sajt (elhagyható)

A vöröshagymát apróra vágjuk és ledinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húshoz. A húsgombóc hozzávalóit jól begyúrjuk annyi zsemlemorzsával hogy formázható legyen. Vizes kézzel apró  (kb 2 cm átérőjű) húsgombócokat formázunk, majd tálcára téve, hűtőben hagyjuk min. 20 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Kis olajat hevítünk egy serpenyőben és a kis húsgolyókat átforgatva  pár perc alatt megsütjük benne. Kiszedjük egy tálba és lefedjük, hogy melegen maradjon.

A paradicsomlevet kb 1/2 liter víz, só, bors, hozzáadásával, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oregano, babérlevél hozzáadásával feltesszük főni. Közben kifőzzük a spagettit is. A gombócok sütéséből megmaradt olajon vékony rántást készítünk és ezzel besűrítjük a szószunkat. Mikor már újra rotyog a mártás - és majdnem kész - beletesszük a gombócokat és lassú tűznél rotyogtatjuk tovább. Ha szükséges a spagetti főzővizével még hígíthatjuk a mártásunkat. 

 Mikor kész a spagettire rászedjük a szószos gombócos mártást és kínálhatjuk. Tetejére kerülhet reszelt sajt, de el is hagyható.

Arabos ízvilágot érhetünk el, ha a húsgombóc fűszerezésénél koriander, szerecsendió, római kömény, kardamom, szegfűszeg, fahéj, pirospaprikát használunk. Köretként pedig kuszkuszt kínálunk mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése