2021. február 19., péntek

Szaftos, ropogós tarja tepsiben egybesütve

Fűszersó: 1 tk bors, 1 ek őrölt kömény, 2 ek édes fűszerpaprika,  1 ek gyenge chili pehely , 1 tk őrölt fahéj, 1 ek, kakukkfű, 1 ek rozmaring, 2 ek só

csont nélküli egész tarja 1-3 kg

A fűszersót kikeverjük.  

Az egész tarjáról jól leitatjuk a nedvességet egy papír törlő segítségével, majd ez egészet körbe bekenjük vékonyan jóféle házi sertés zsírral. Ezután a húsba körbe (mindenhol) beledolgozzuk a fűszersót. 

     

Ezután egy tepsibe tesszük a jól befűszerezett húst. Légkeveréses sütőben 130 (!) °C -on sütjük, mivel alacsony hőfokon hosszan, lassan sütve készül, a húst nem kell lefedni. 

Ha a tarja 1 kg-os, akkor kb 2,5 órát szükséges sütni. Egy 3 kg-os tarját már 4,5 órát kell sütni. Amikor kivesszük a sütőből hagyjuk kicsit hűlni, majd áttesszük egy tálba és óvatosan közepes szeleteket vágunk belőle. A megmaradt szaftot leszűrjük és a pecsenyelé feléből mártást készítünk. A húslét felfőzzük, besűrítjük kb. 1 ek kukoricakeményítővel, majd a hússzeleteket meglocsoljuk vele tálalás előtt. Krumplipürével vagy sült krumplival kínáljuk. Hidegen is nagyon finom, ekkor majonézes krumplisalátát készíthetünk hozzá köretként.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése