2020. december 5., szombat

Vajas kelt kifli

Hozzávalók (16 db): 40 dkg liszt, csipet só, 3 ek. cukor, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 12,5 dkg vaj, 2 tojássárgája, kenéshez: 1 tojás                                                                                                              Tölteléknek: Nutella, lekvár, csokipuding

A kelesztőtálba beleszitáljuk a lisztet, aminek a közepében kis fészket készítünk ebbe öntjük a langyos cukros tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Ez alatt a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, megolvasztjuk a vajat és az egészet jól kikeverjük.                                A felfutott élesztős, lisztes elegyhez hozzácsorgatjuk a tojásos, vajas keveréket és hólyagos tésztát dagasztunk, majd - meleg helyen - kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát. 
A kelt tésztánkat megfelezzük és az elsőből kör alakúra nyújtjuk és 8 cikkre várjuk (mint egy pizzát). A szélesebb részébe tölteléket teszünk (Nutella, csokipuding, lekvár...) és felcsavarva vajas, lisztes tepsire tesszük. A másik adag tésztát ugyanígy készítjük. Tetejüket lekenjük 1 tojással és kb 20 perc alatt világosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése