2020. szeptember 5., szombat

Szederlekvár, szeder befőtt, szörp, dzsem, sült tea és vasbor télire

Szeder lekvár

Hozzávalók (kb 3x3 dl-es üveghez): 1 kg fekete szeder, 15 dkg cukor, 1 tk fahéj, 1 ek citromlé

A szedret a cukorral, fahéjjal, citromlével jól elkeverjük (mehet bele az alma és a körte is, de magában a szeder is befőzhető!) egy magas falú fazékban és hagyjuk kb 1/2 órát állni hogy a szeder tudjon levet engedni. Ezzel az aránnyal savanykás lekvárt kapunk, ha édeset szeretnénk akkor 1 kg/25 dkg cukor kell bele.

 
 Ezután lassú tűznél elkezdjük felfőzni kb 40-50 percig, miközben botmixerrel nagyjából pépestjük (nem baj ha marad benne kicsit darabos rész is). Kevergessük, nehogy leégjen a sűrű lekvárunk főzés közben. Forrón üvegbe szedjük és száraz dunsztban hagyjuk min 24 h-t. Majd másnap mehet a hűvös kamrába. 

Van aki a szedret banánnal, cukrozatlan kakaóporral, levendula virággal, mentalevéllel, esetleg étcsokoládéval társítja, így különleges aromájú lekvárt lehet befőzni.

Amennyiben a szeder nem érik be egyszerre, úgy érdemes a beérett adagokat a fagyasztóban összegyűjteni míg elérjük a kívánt mennyiséget, majd ezután érdemes elkezdeni a befőzést.

Szederdzsem

Hozzávalók: 60 dkg szeder, 15 dkg cukor, 1 cs 2:1-ben (Oetker) dzsemfix, 

A szedret feltesszük főzni, ha felforrt botmixerrrel pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és újraforrástól számítva 3 percig kevergetjük. Amint a gázt elzártuk alatta mehet bele a tartósító.  Forrón üvegbe szedjük és száraz dunsztban hagyjuk min 24 h-t. Majd másnap mehet a hűvös kamrába. 




Szeder befőtt

Hozzávalók:  szeder, cukor, kis citromlé

A befőttes üvegeket megtöltjük jól megmosott szederrel és beleállítjuk az üvegeket egy nagy lábosba. Kiszámoljuk kb mennyi adag vízre lesz szükségünk a felöntőkéhez és minden liter vízhez 30-dkg cukrot számolunk. A felöntőlevet felforraljuk, majd forrón rámerjük az üvegekben lévő szederre, kevés citromlét öntünk rá és lezárjuk őket. A fazékba az üvegek köré forró vizet öntünk úgy hogy kb. 3/4 részig kívülről ellepje az üvegeket a víz. A tetejét fedővel vagy egy nagy lábossal/vájlinggal befedjük hogy hamarabb tudjon a víz felfőni. Ezután addig forraljuk amíg az üvegeken belül a víz el nem kezd gyöngyözni. Ezután ebben a vizes dunsztban hagyjuk letakarva másnapig lassan kihűlni a befőttet. 

Szeder szörp hidegen

Hozzávalók:  1 kg szeder, 6 dl víz, 1/2 kk szalicil (vagy NaBenzoat), 1 kk borkősav (vagy 1 kk citromsav), 1 kg cukor, 

Egy porcelántálba (vagy üveg vagy müanyag tálba) - fémmel ne érintkezzen a szeder! -  a megmosott szederre rádobjuk a szalicilt (vagy NaBenzoatot), borkősavat vagy citromsavat, majd kézzel jól összenyomkodjuk. Ráöntjük a vizet és az egészet egy tüll anyagba kötjük úgy, hogy alatta egy nagy tálba beletesszük a cukrot és hagyjuk hogy kb 12 óra alatt az egész rácsepegjen a cukorra. Ha van olyan nagy műanyag szűrőnk beletehetjük a gyümölcsöt a tüllel együtt. Közben már kevergetjük, hogy a cukor lassan fel tudjon olvadni.




 

Mikor teljesen lecsepegett (kicsit kézzel rásegíthetünk) és a cukor teljesen elolvadt, egy műanyag merőkanállal, tölcsér segítségével csavaros hosszú nyakú üvegekbe töltjük és fogyasztásig  hideg pincében/kamrában tároljuk. A visszamaradt gyümölcshúst megszáríthajuk teának, megsüthetjük lekvárnak, de egy jó likőr alapja is lehet. A szeder rendkívül gazdag vitaminban és antioxidáns is, ezért komoly immunerősítő hatása van!

 

Szeder helyett áfonyával és málnával is készíthetünk ugyanezzel a módszerrel a finom szörpöt.

Sült tea, Gyümölcstea, Frupka

Hozzávalók:  szeder, cukor és fahéj

Lehet más éppen érős gyümölccsel vegyesen is készíteni. A megmosott gyümölcsöt sütőpapírral bélelt tepsibe eligazgatjuk. Tetejét cukros fahéjjal meghintjük, 170 C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb 1/2 órára, majd kivéve a sütőből, még forrón üvegbe szedjük és száraz dunsztban hagyjuk min 24 h-t. Majd másnap mehet a  - lehetőleg fénytől védett - polcra. 3 dl-es bögrénként kb 1-2 tk szükséges a gyümölcsteába.

Vasbor

Hozzávalók:  1 kg szeder, 20 dkg cukor

A tiszta szedret kézzel összezúzzuk és hozzáadjuk a cukrot. Ezt a masszát szélesebb szájú üvegekbe töltjük úgy, hogy maradjon hely az erjedésnek. Tetejét vászonkendővel kössük le hogy tudjon levegőzni, de nem járják a bogarak, muslicák. Tegyük a konyhába ahol állandó 16-22 C közötti hőmérséklet biztosított. Napra nem szabad tenni, mert az erjedés felgyorsul és a hőingadozás sem tesz neki jót. Néha keverjük meg. 30-60 nap alatt az erjedés folyamata megáll, ezután lezárhatjuk az üvegeket. Vashiány esetén felnőtteknek napi 1-2 ek fogyasztása javasolt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése