2020. szeptember 11., péntek

Szilva befőtt édesen és savanyúan

Édes befőtt hozzávalók: szilva, cukor, szegfűszeg

A tisztára mosott  (nem túlérett) szilvát egészben vagy kimagvalva, félbevágva üvegekbe tesszük. Minden üvegre teszünk 1 ek cukrot és beledobunk 2-3 egész szegfűszeget, majd felöntjük langyos vízzel úgy, hogy min 1 ujjnyi levegő még maradjon szabadon az a lezárt üvegben. A lezárt üvegeket egy nagyobb lábasba rakosgatjuk és felöntjük a lábast vízzel úgy hogy kb 2/3 része az üvegeknek kívülről vízben legyen. A lábasra fedőt  teszünk és addig forraljuk, míg az üvegekben elkezd gyöngyözni a víz, vagyis kidunsztoljuk az üvegeket. Azután bebugyoláljuk az egészet és  száraz dunsztban  hagyjuk min 24 óra alatt kihűlni a szilvabefőttünket. Ezután mehetnek a kamrába.

Ecetes befőtt hozzávalók: szilva, ecet, cukor, szegfűszeg

A tisztára mosott ( nem túlérett) szilvát egészben vagy kimagvalva, félbevágva üvegekbe tesszük. Ezután az üvegeket felöntjük vízzel (így fogjuk tudni mennyi felöntőlére lesz szükségünk). Lemérjük a víz mennyiségét és literenként 1 dl 10 %-os ecetet, 25 dkg cukrot, 3-4 szegfűszeget ill aki szereti egy darab fahéjat is adhat hozzá. Ezt a szirupot felforraljuk, langyosra hűtjük és az üvegekben sorakozó szilvákra öntjük. Az üvegek tetejére késhegynyi benzoesavas Na-t teszünk, az üvegeket lezárjuk és mehetnek dunsztolás nélkül a kamrába.

Az ecetes szilvabefőttet sültek mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése