2020. július 18., szombat

Szűzpecsenye zöldcitromos sült dinnyével

Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz pecsenye, 60 dkg sárgadinnye, 3 ek olaj, 5 dkg vaj, 1 zöld citrom (lime) héja és leve, 1-2 ek méz

A megmosott, lehártyázott szűzpecsenyét jó ujjnyi szeletekre felvágjuk, sóval borssal bedörzsöljük. minkét oldalát kevés zsiradékon lesütjük, majd az utolsó pillanatban a vaj felét is beledobjuk a zsiradékba, hogy szaftos legyen. Tetejét fedővel lefedve melegen tartjuk a húst.
A meghámozott illatos dinnyegerezdeket (akár kockákat) zsiradék nélkül forró tepsiben lesütjük, mikor kiengedi a dinnye az édes levét meglocsoljuk a lime héjával és levével, 1-2 ek mézzel, a  és a vaj másik felét aláöntjük, majd az egészet összerottyantjuk.
Dinnye híján tehetünk a hús alá almát vagy körtét is.
A szaftos sült dinnyeszeleteket a tányérra tesszük, tetejére a szintén szaftos húst helyezzük. Sült burgonyával vagy burgonyakrokettel vagy hercegnő burgonyával kínáljuk.

Hercegnő burgonya:
1 kg burgonya, 10 dkg vaj, só, bors, csipet szerecsendió, 4 tojássárgája, 1/2 dl tejszín (vagy tej)

A főtt burgonyát sóval, borssal, szerecsendióval és szerecsendióval habosra kikeverjük. Hozzáadunk egy kevés tejszínt (vagy tejet) és ha már csak langyos a tojások sárgáját is hozzákeverjük. Habzsák segítségével kis csillag vagy kerek formákat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kívül ropogós, belül krémes...nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése