2020. május 24., vasárnap

Piskótatekercs csíkosan

Piskóta: 5 tojás, 5 ek cukor, 5 ek liszt, 1/2 cs sütőpor, (ha barna piskótát szeretnénk 2 ek kakaópor is kell a liszt terhére)

Lekváros töltelék: bármilyen kedvenc gyümölcslekvárunk
Túrós töltelék: 25 dkg túró, 1 púpos ek. vaj, 1 púpos ek. tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek cukor, 2 ek mák és bármilyen idénygyümölcs (a gyümölcs el is hagyható)
Gesztenyés töltelék: 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tej, 5 dkg pocukor, 25 dkg mascarpone, 1/2 dl rum
robotgéppel habosra keverve
A tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, majd a tojások sárgáját egyesével hozzákeverjük. A lisztet és a sütőport is óvatosan hozzászitáljuk és az egészet átforgatjuk. Sütőpapíros tepsire vékonyan elkenve, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
http://kiprobalva.blogspot.com/2014/01/piskota.html
Ha különleges csíkos piskótát szeretnénk a kikevert piskótatészta felét zacskóba töltjük, a másik felébe 2 ek kakaóport keverünk és 1 ek vizet is, majd ezt is zacskóba tesszük. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe átlósan, előbb a sárga piskótából ujjnyi széles csíkokat húzunk köztük ugyanilyen ujjnyi helyet hagyva.
A közökbe a kakaós piskótát csíkozzuk, és a kb 150 C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük a piskótát.
A piskótatekercs csak annyiban különbözik a sima piskótától, hogy itt igen vékonyra sütjük a piskótát, hogy fel tudjuk majd tekerni.
Kivéve a kisült piskótát lekvárral vagy túrókrémmel megkenjük és szorosan feltekerjük. Hagyjuk kicsit pihenni, majd srégen felszeleteljük. Kínáláskor  porcukorral meghintve kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése