2020. május 1., péntek

Kürtős kalács házilag


Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 50 dkg liszt, csipet só, 10 dkg vaj, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája, 3 ek cukor, kevés reszelt citromhéj (elhagyható)

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a sós liszthez, amihez hozzáadjuk a tojást és a + tojás sárgáját, a cukrot végül dagasztás közben belecsorgatjuk az olvasztott vajat és a reszelt citromhéjat is. A kelt tésztát jól kidagasztjuk és 1 órát pihentetjük letakarva. Ekkor 2 részletben ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és derelyevágóval kb. 2 cm széles csíkokat vágunk a tésztából.

Egy nagyon vékonyan levajazott (zsírozott vagy olajjal lekent) formára feltekerjük a csíkokat úgy hogy összeérjenek a csíkok szélei. Van aki inkább nudliszerű csíkokat sodor. Miután feltekertük a formára, a deszkán végiggörgetjük és így nyeri el a formáját. A tésztát felül kicsit "akasszuk be" a formába, így nem csúszik le olyan könnyen. Mindkét verzió jó.
A kalácsokat lekenjük olvasztott vajjal (vagy olajjal) és beleforgatjuk a kedvencünkbe:
- cukros darált dióba /  kókuszreszelékbe /  vaníliás cukros fahéjba.



Előmelegített sütőbe állítva betesszük a formákat, majd 180 fokon kb. 15-20 perc alatt egy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a kürtős kalácsainkat. Amikor kivettük a sütőből még melegen újra meghempergethetjük a kalácsokat az előzőleg kiválasztott ízesítésbe. Amint kihűlnek lehúzzuk őket a formákról és kínálhatjuk.         
                             

                                  

Ha faszén felett akarjuk sütni, akkor csak egy kis cukorba forgatjuk a feltekert nyers tésztát, ami így gyönyörűen karamellizálódik kívül.
Formának használhatunk konyha papírtörlő gurigákat bevonva alufóliával. Dobozos sör vagy kiürült energiaitalos  flakon is bevonható alufóliával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése