2020. március 25., szerda

Túrós batyu, túrós táska

Tészta: 50 dkg liszt, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 1 tojás

Túrókrém: 45 dkg túró, 2 ek tejföl, 2 cs vaníliás cukor, 3 ek cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás
Lekenni: 1 tojás + 1 ek tej

A lisztet a sóval cukorral elkeverjük, majd a közepébe fészket készítünk és beleöntjük a langyos tejet, beletörjük az élesztőt, a tetejére cukrot hintünk és langyos helyen hagyjuk felfutni az élesztőt a liszt közepén. Ezután hozzáadjuk a tojást, a langyos folyékonyra olvasztott margarint és a tésztát szépen kidagasztjuk. 
Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt kb duplájára hagyjuk kelni.
Ezalatt a túrót a cukrokkal, tejföllel és a tojás sárgájával kikeverjük, majd a felvert tojás fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk (aki szereti tehet bele mazsolát is). Ha különlegeset szeretnénk, akkor  apróra vágott gyümölcsöt is keverheünk a túróba. 
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és kb 12 egyforma négyzetet vágunk ki belőle. A négyzetek közepére halmozzuk a túrós tölteléket (kb. 1 ek.), majd a sarkait összecsípjük. A batyukat (béleseket) sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és konyharuhával letakarva hagyjuk még kelni míg a sütő 180 fokra felmelegszik. Ekkor tetejüket lekenjük és kb. 20 perc alatt világosra sütjük.
Sütés után aki szereti porcukorral hintve kínálhatja a túrós táskát.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése