Tészta: 40 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 4 dkg olvasztott margarin, 2 dkg
élesztő, 2 dl langyos tej, 2 ek. cukor, csipetnyi só
Töltelék: 10 dkg vaj, 14 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 2 csapott ek cukor, 1,5 dl tejszín
Az élesztőt langyos, cukros tejben
felfuttatjuk. Az átszitált lisztet a
tojássárgájával, sóval, a többi cukorral és a felfuttatott élesztővel
elkeverjük. A felolvasztott vajat hozzácsorgatjuk, és nagyon lágy tésztává
kidolgozzuk fakanállal.
Konyharuhával letakarjuk, és ½ óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat habosra keverjük. A megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd felcsavarjuk és a tekercsből kétujjnyi szeleteket vágunk. Kivajazott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, jénaiba vagy lábasba rakjuk a tekercseket lazán, egymás mellé.
Konyharuhával letakarjuk, és ½ óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat habosra keverjük. A megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd felcsavarjuk és a tekercsből kétujjnyi szeleteket vágunk. Kivajazott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, jénaiba vagy lábasba rakjuk a tekercseket lazán, egymás mellé.
Közben
felforraljuk a tejszínt a vanília kikapart belsejével és a cukorral. Az édes,
vaníliás tejszínnel meglocsoljuk a tekercseket. További 12-15 percig sütjük,
hogy megpiruljon a teteje. A kisült Ferdinánd tekercset kivéve a sütőből, még
forrón tányérra borítjuk, aztán azonnal visszafordítjuk egy süteményes tálra, hogy
a tetején legyen a ragacsos, ropogós karamell réteg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése