2020. március 22., vasárnap

Ferdinánd tekercs

Tészta: 40 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 4 dkg olvasztott margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 ek. cukor, csipetnyi só

Töltelék: 10 dkg vaj, 14 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 2 csapott ek cukor, 1,5 dl tejszín

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztet a tojássárgájával, sóval, a többi cukorral és a felfuttatott élesztővel elkeverjük. A felolvasztott vajat hozzácsorgatjuk, és nagyon lágy tésztává kidolgozzuk fakanállal.   
Konyharuhával letakarjuk, és ½ óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat habosra keverjük. A megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd felcsavarjuk és a tekercsből kétujjnyi szeleteket vágunk. Kivajazott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, jénaiba vagy lábasba rakjuk a tekercseket lazán, egymás mellé. 
                       

Langyos helyen ismét 1/2 órán át kelesztjük, aztán előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 15-20 percig sütjük.  
Közben felforraljuk a tejszínt a vanília kikapart belsejével és a cukorral. Az édes, vaníliás tejszínnel meglocsoljuk a tekercseket. További 12-15 percig sütjük, hogy megpiruljon a teteje. A kisült Ferdinánd tekercset kivéve a sütőből, még forrón tányérra borítjuk, aztán azonnal visszafordítjuk egy süteményes tálra, hogy a tetején legyen a ragacsos, ropogós karamell réteg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése