2020. március 19., csütörtök

Francia mákos krémes

Mézes lapokhoz: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 ek méz, 7 dkg vaj, 2 tojás, 1 kk szódabikarbóna

Mákos piskótához: 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 6 tojás, 3 evőkanál víz, fél dl olaj, ½ csomag sütőpor, 10 dkg mák (inkább őröletlen )

Krémhez: 3 tojás sárgája, 10 dkg kristálycukor, 2 cs vaníliás  pudingpor, 7 dl tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin

A mézes lap hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. A lapokat egyesével  kb 25 x 33 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egy ekkora tepsi hátán kisütjük előmelegített sütőben. 180 fokon kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. 
A mákos piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat habosra kavarjuk 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal.
A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel együtt.
Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe (amin a lapokat sütöttük) belesimítjuk a masszát és 180 fokos sütőben kb 20 percig sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd kihűtjük.
A krémhez a tojás sárgákat a kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A margarint alaposan kikeverjük a porcukorral. Ha a pudingos krém kihűlt, akkor hozzáadjuk a margarinoshoz és alaposan összekeverjük a kettőt.
Az egyik mézes lapra a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.
A tetejét porcukorral szórhatjuk meg vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, s ezt kenjük a sütemény tetejére.
Célszerű a sütit előző este elkészíteni, hogy a krém megpuhítsa a lapokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése