2019. október 29., kedd

Oroszkrém torta

Piskóta: 5 tojás, 5 ek. liszt, 5 ek. cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csepp citromlé
Krém: 3 dl tej, 6 dl tejszín, 5 tojás, 3 dkg zselatin, 1/2 vanília rúd, 2 cs vaníliás cukor, 10 dkg rumba áztatott mazsola+ 5 dkg apróra vágott aszalvány (mangó, ananász, papaya) + 5 dkg narancshéj ill citromhéj, 1 citrom reszelt héja

Előző este a mazsolát és az aszalványokat annyi rummal öntjük le, hogy épp ellepje őket.
A tojások szétválasztjuk és hagyományos piskótát készítünk. Vajas-lisztes formában világosra sütjük, majd ha kihűlt 3 vagy 4 lapra vágjuk szét a tortánkat. Lehet kerek tortaformában vagy tepsiben sütni attól függően hogyan szeretnénk majd szeletelni a süteményt.

Keményre verjük habtejszínt, amit habfixálóval elkevertünk, majd hűtőbe tesszük.
Vízfürdőbe állított keverőtálban (a gőz fölött) a tejet a vaníliás cukorral és a kikapart vaníliarúddal sűrűre felverjük Közben a felmelegedett tejből átkanalazunk keveset a tojássárgákhoz (hőkiegyenlítés), majd elkeverjük és hozzáadjuk a tejhez és ezzel együtt folytatjuk a habosítást. Levéve a tűzről állandó kevergetés mellett hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a vízben elkevert zselatint. Ekkor adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát és a többi (szintén rumba áztatott) aszalványokat. Belereszeljük a citrom héját is.
A kihűlt főzött krémhez óvatosan hozzákeverjük a keményre vert habtejszín felét! Ezzel megtöltjük a tortalapokat úgy hogy a torta tetejére, oldalára is jusson belőle.
A megmaradt tejszínt nyomózsákba rakjuk és habrózsákkal díszítjük a torta tetejét. 1-1 koktélcseresznyét is ültethetünk a a habrózsák tetejére.
A torta oldalát díszíthetjük mandulaforgáccsal vagy akár reszelt babapiskótával, de aki nem szereti ez el is hagyható.
Mivel a tortában sok tejszín van, a tortát a fogyasztás reggelén érdemes elkészíteni a nagyobb élvezeti érték eléréséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése