2019. október 30., szerda

Macaron egyszerűen

Hozzávalók (kb 30 db-hoz): 12,5 dkg mandulaliszt, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg tojásfehérje (kb 4 db), 7,5 dkg kristálycukor, ételfesték
ganache (csokikrém):  15 dkg étcsoki, 1 dl tejszín, 3,5 dkg vaj összeolvasztva és lehűtve
A tojásfehérjéket min. előző  este egy kis lefedett tálkában a hűtőben pihentetjük. Majd másnap kivéve a hűtőből hagyjuk, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen mielőtt dolgozni kezdünk vele (nagyon fontos hogy szoba hőmérsékletű legyen a tojásfehérje!!!)
Érdemes előre a sütőpapírra felrajzolni a szabályos formákat (köröket) a macaronoknak. Ezek általában 4-5 cm átmérőjűek attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb macaronokat szeretnénk.
A mandulalisztet a porcukorral elkeverjük. 

A tojásfehérjéket a cukorral és az ételfestékkel keményre verjük, majd a mandulás porcukrot hozzászitáljuk (a szitálástól lesz lazább a habcsókunk).
Sütőpapíros tepsire habzsákból (előre megrajzolt kör mintákba) kerek halmokat nyomunk és kicsit alulról ütögessük meg a tepsit hogy megfelelő legyen az elterülés és a légbuborékok kiszabaduljanak. Ezután kb 45-60 percig hagyjuk őket szikkadni a konyhapulton. 
Előmelegített kb 160 fokos sütőbe téve kb 10-12 perc sütést igényelnek, ez alatt növesztik a kis talpaikat. Sütőből való kivétel után picit hagyjuk állni, majd a csoki krémmel összeragasztjuk a macaronokat. 

Természetesen lekvárral, de akár pudinggal is lehet tölteni a macaronokat (mandulás habcsókokat). A franciák és az olaszok is saját nemzeti desszertjüknek tekintik ezt a finom desszertet.
Olcsóbb kekszmacaron
Hozzávalók: 10 dkg kakaós (győri édes) keksz, 10 dkg porcukor, 8 dkg tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor
Csokis töltelék: 10 dkg étcsokoládé, 0,8 dl habtejszín, 4-5 ek narancslé (elhagyható)
A sütőt 120 C-ra előmelegítjük. Egy tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk és  kisebb pohár aljának segítségével vagy más segédeszközt körberajzolva ceruzával szabályos köröket rajzolunk. A kakaós kekszet porrá őröljük, majd elkeverjük a porcukorral és beleszitáljuk az egészet egy keverőtálba (fontos az átszitálás, hogy majd az alapmasszába ne maradhassanak nagyobb kekszdarabok). A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, majd apródonként laza mozdulatokkal hozzáforgatjuk a cukros kekszport. Nagyon alaposan addig kell keverni a masszát, míg egységesen folyóssá válik. Ekkor habzsákba töltjük a masszát és a megrajzolt szabályos körökbe nyomjuk ki a kakaós kekszmacaron tésztáját, majd a tepsi alját párszor kicsit odaverjük az asztal lapjához, hogy az esetleges légbuborékok a masszából távozni tudjanak. Az előmelegített sütőbe betoljuk a tepsit és a sütőajtót kitámasztva 3 percig sütjük így a macaronokat, majd becsukjuk a sütő ajtaját és további 13-14 perc alatt készre sütjük a kis korongokat. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben csak ezután szedhetjük le őket.
A töltelékhez az étcsokit kézzel összetörjük és vízgőz felett a tejszín és a narancslé hozzáadásával felfőzzük és besűrítjük, majd levesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül habverővel habosra lazítjuk a krémet és csillagcsöves habzsákba töltve ezzel töltjük meg a finom francia habcsókokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése