2017. július 5., szerda

Töltött karalábé

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 8 nagy db karalábé, 1 közepes fej vöröshagyma,
12 dkg rizs, 2 db tojás, 2 kk  őrölt bors , 3 tk só,  majoranna, oregano, borsikafű, 6 dl tej, 2-3 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldség zöldje

A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
A darált húst összekeverjük a (jól megmosott) rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót. A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk. A karalábékat megtöltjük a darált húsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belőle. 
                                                
Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1,5 tk sót és feltesszük főni (tehetünk bele egy pici szerecsendiót is).
A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele. A petrezselymet felaprítjuk.
Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit hozzáöntünk a karalábédarabkákhoz, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és hagyjuk egyet "rottyanni". Visszahelyezzük a töltött karalábékat (ill. a gombócokat).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése