Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 8 nagy
db karalábé, 1 közepes fej vöröshagyma,
12 dkg rizs, 2 db tojás, 2 kk őrölt bors , 3
tk só, majoranna, oregano, borsikafű, 6 dl tej, 2-3 ek liszt, 2
dl tejföl, 1 csokor zöldség zöldje
A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
A darált húst összekeverjük a (jól megmosott) rizzsel, a nyers
tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót. A
karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú
fala maradjon. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk. A
karalábékat megtöltjük a darált húsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk,
gombócokat formálunk belőle.
Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé
szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével,
beleszórunk 1,5 tk sót és feltesszük főni (tehetünk bele egy pici szerecsendiót
is).
A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva
tesszük bele. A petrezselymet felaprítjuk.
Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50
perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit
hozzáöntünk a karalábédarabkákhoz, beletesszük az apróra vágott petrezselymet,
és hagyjuk egyet "rottyanni". Visszahelyezzük a töltött karalábékat
(ill. a gombócokat).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése