2017. május 1., hétfő

Zöldséges házi pite

Pite tészta: 20 dkg liszt, 7,5 dkg hideg vaj, 1 dl víz, 1 kk só
A töltelékhez: 20 dkg húsos szalonna, 1 fej hagyma, 1/2 szál póréhagyma, 1/2 zeller, 2 sárgarépa, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyem,
öntet: 2 tojás, 2,5 dl tejszín, kevés reszelt szerecsendió, só, bors

Elkészítés: A lisztet és a sót egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a hideg vajat, és jól elmorzsoljuk. Hozzáöntjük a vizet, és gyorsan összeállítjuk a tésztát ( egy folpackba szorosan becsomagolva) kb. 1/2 órát hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a zöldségeket nagyon apróra felkockázunk. A szalonnát is apróra vágjuk, majd egy serpenyőbe tesszük, pirosra sütjük, hozzáadjuk a hagymát és az előkészített zöldségeket, átforgatjuk, és lefedve, közepes hőfokon kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. (Természetesen bármilyen más zöldséget is használhatunk kedvünk szerint: brokkoli, spárga, karalábé...)
A pihentetett tésztát kinyújtjuk, és egy kb. 30 centis pitetálat kibélelünk vele, villával megszurkáljuk, majd belekanalazzuk a szalonnás-zöldséges tölteléket. 
A tojásokat egy tálban a tejszínnel, sóval, szerecsendióval felverjük, majd ráöntjük a pite töltelékére. 
A zöldséges pitét 220 fokos sütőbe toljuk, és kb. 35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése