2017. április 29., szombat

Linzer pite



Tésztához: 40 dkg liszt, 1 csipet só, 1/2 cs sütőpor, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 12,5 dkg margarin, 1 dl tejföl 
Töltelékhez 1: meggy lekvár
Töltelékhez 21 kg reszelt alma, 1 cs. vaníliás cukor, 1 kk fahéj,10 dkg cukor, 1 ek. darált keksz (esetleg búzadara , dió vagy zsemlemorzsa)
Lekenéshez2 ek tej
A linzertésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, és a cukrot. Elmorzsoljuk benne a szoba hőmérsékletű margarint, belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és közepes keménységű tésztává dolgozzuk.
Az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át. Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek. Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórjuk zsemlemorzsával.
Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket, meghintjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal.
Vagy megkenjük tetszőleges lekvárral.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk vagy vágunk belőle csíkokat rácsformát alakítva. Ki is szaggathatjuk a 2. tésztaadagot és ezzel befedjük a pitét vele.
180 fokon kb. 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük a felső tésztás rácsot tejjel, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni, hogy a rácsok ne legyenek kemények (ropogósak).
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése