2015. március 8., vasárnap

Édes-savanyú mártás a 'la Uncle Ben's

Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb (csirkemell vagy pulykamell), 2+1 ek. étkezési keményítő, 2 ek. szójaszósz, 1 répa, 1 kígyóuborka, 15 dkg gomba, 10 dkg gyöngyhagyma (elhagyható), 1 doboz darabolt ananász, 2 dl húsleves, só, bors, vegeta, őrölt gyömbér, 2 ek. méz, 2 ek. ecet (vagy a gyöngyhagyma levéből vagy balzsamecet), 2 ek. ketchup, az ananász leve

A szójaszószt a keményítővel elkeverjük és beleforgatjuk az apróra kockázott húst. Egy éjszakát de legalább 2 órát hagyjuk az ízeket összeérni.
Forró olajban a húst átsütjük (ha sertéshúst választottunk akkor nem árt egy kicsit előpárolni is kevés vízzel)


A visszamaradt olajon ( hús által képződött pörk nagyon zamatos ízt ad és nagyon fontos a végső aromához!) megpirítjuk a kb. egyforma nagyságúra vágott zöldségeket (gomba, répa, uborka, ananász, gyöngyhagyma), majd felöntjük az egészet 2 dl húslével (ennek híján vegetás vízzel), majd beízesítjük sóval, borssal, őrölt gyömbérrel, 1-2 ek szójaszósszal, ketchuppal, ecettel és még hozzákeverünk 2 ek. mézet és az ananász levéből  is adunk hozzá.
Mikor a zöldséget egy kicsit összeestek visszarakjuk hozzá a húsokat és az egészet készre fűzzük. Ha szükséges utólagosan egy kis vizet pótolhatunk hozzá, hogy szaftos legyen.
A édes-savanyú ízt egyensúlyát eltalálva az üveges amerikai Uncle Bens' mártására hajaz a mártásunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése