2015. február 21., szombat

Puliszka 15 perc alatt

Hozzávalók: 1 bögre (3 dl) kukoricadara, 3 bögre víz, 25 dkg túró (eredetileg juhtúró), 5-10 dkg kolozsvári szalonna

Az apróra vágott szalonnát kisütjük. A 3 bögre forrásban lévő vízbe beleszórjuk a kukoricadarát és takaréklángon (!) 5 perc intenzív kavargatás után beletördeljük a túrót és a sült szalonnát a zsírjával együtt, majd pár percig (míg köpköd) még kevergetjük.
Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé, amivel megkenjük a puliszka tetejét.
Lehet bonyolultabban, rétegezve elkészíteni, de az ízhatáson sokat nem változtat.

Íme a bonyolultabb rakott változat:

Erdélyi puliszka
Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 1 liter víz, 25 dkg (juh)túró, 2-3 dl tejföl, 1 jó adag zöld-                 vagy póréhagyma, 1 ek. zsír

A gyöngyöző vízbe szórjuk a kukoricalisztet és  takarékon főzve kb. 25-30 percig főzzük, majd hagyjuk állni keveset. Mikor teljesen magában szívta a vizet egy gyúródeszkán cipót formázunk belőle. Egy zsírral kikent tűzálló tálba kevés juhtúrót szórunk, majd cérnával egy vékony réteg puliszkát vágunk és ezt ráigazítjuk a a juhtúróra. A tetejére jön egy újabb adag túró, hagymakarika, amit meglocsolunk tejföllel (vagy kevés tejszínnel) és így addig rakjuk a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére (juh)túró kerüljön, amit tejföllel meglocsolunk és lefedve mehet az előmelegített sütőbe 15 percre, majd kitakarva hogy pirulni tudjon még pár percre visszatoljuk. Természetesen az ínyencek tovább variálhatják úgy, hogy a rétegek közé egy kevés kolbász és/vagy enyhén pirított szalonna, esetleg savanyú káposzta is kerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése