2015. február 13., péntek

Sült torta


Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, csipet só, 1/2 citrom leve

Töltelék 1: 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 5 dkg cukor, 5 dkg margarin
Töltelék 2: 50 dkg túró, 1 tojás sárgája + fehérje felverve, 1 cs vaníliás cukor, 1 ek búzadara,              1 citrom reszelt héja
 +++ 35 dkg meggy befőtt (vagy 70 dkg friss meggy) vagy bármilyen lédús gyümölcs
               
A lisztben a margarint elmorzsoljuk hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, sót  és a citromlevet. Gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát állítunk össze, majd folpackba csomagolva 1 éjszakára vagy min. 1 órára hűtőbe tesszük. (A tojás fehérjét elrakjuk a töltelékhez!)

A tejben a pudingport a cukorral megfőzzük,majd ha már csak langyos, hozzákeverjük a margarint.
A túrót, a tojássárgájával, a búzadarával, reszelt citromhéjjal  és cukorral elkeverjük és a teljesen kihűlt pudinggal lazán elkeverjük. A tojás fehérjét (+ 1 tojásfehérjét ami a tésztából megmaradt) felverjük, majd ezzel fellazítjuk a tölteléket. Ha a tölteléket nagyon száraznak találnánk akkor 1 ek tejföllel tovább lazíthatjuk.
A tésztát kinyújtjuk, majd kerek gyümölcs tortaformába igazítjuk és meghintjük búzadarával.
A lecsepegtetett meggyet (szilvát, barackot, szedret vagy más lédús gyümölcsöt, akár vegyesen is lehet) szépen eligazítjuk a tésztán.
Erre rásimítjuk a túrós-pudingos tölteléket.
180 C-os sütőben kb. 1/2 óra alatt világosra sütjük.
Tálaláskor porcukorral meghinthetjük.

             Sült torta II.
Tészta (2 kisebb sütőtálra v. 1 nagyra): 30 dkg lisztbe 15 dkg margarint elmorzsolunk, majd 15 dkg cukrot, 2 tojást, ½ cs. sütőport,1/2 cs. vaníliás cukrot és 2 ek. tejfölt is beledolgozunk.

Töltelék 1: 1 üveg meggybefőttet lecsepegtetünk és a levét 1 cs. vaníliás pudingporral + 2 ek. cukorral  felfőzzük. Ha kihűlt a meggyszemeket belerakjuk.

Töltelék 2: ½ kg túrót 3 tojássárgájával és kb. 5-6 ek. cukorral + 2 cs. vaníliás cukorral összekeverünk. Hozzáadjuk a tojások keményre vert habját is. A kinyújtott tésztára előbb búzadara, majd a  pudingos, legutóbb a túrós töltelék kerül. Tetejére  a kimaradt tésztaszélekből rácsokat sodrok, tojással lekenjük és ½ óra alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése