2014. november 20., csütörtök

Tejberizs, Tejbegríz

                        Tejberizs
Hozzávalók: 1 l tej, 1 dl víz, csipet só, 1 bögre (3 dl) rizs, 4 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor

A rizst alaposan megmossuk, majd a már langyos tejhez hozzáadjuk. Kb. 1 dl vizet is öntsünk a tejhez (ezt fogja majd elfőni). Folyamatos kevergetés közben a cukor hozzáadásával puhára főzzük  úgy, hogy még kicsi tej marad rajta. Ezután fedővel lefedjük a tejberizst és hagyjuk hogy megszívják magukat tejjel a rizsszemek.
Tálaláskor cukrozott kakaóval ill "cimettel" (fahéjas cukorral) kínálhatjuk.

                Tejbegríz

Hozzávalók: 1 l tej (legjobb ha fele tej, fele vízzel készítjük!),  csipet só, 4 ek cukor, 7 ek. gríz (búzadara)

Az éppen langyos tejbe beletesszük a grízt és addig főzzük kevergetve, míg elkezd a gríz dagadni.
Ekkor hozzáadjuk a cukrot és készre (közepesen keményre, mert ha hűl még sűrűsödik) főzzük.
Ha nem szeretnénk hogy bőrös legyen a teteje, amint tányérra szedjük rögtön hintsük meg kakaós cukorral. Nagyon finom "cimettel" (fahéjas cukorral) is. Ellenállhatatlan hidegen és melegen is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése