2014. november 28., péntek

Kuglóf (ok)

Túrós kuglóf
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 1 bögre (2,5 dl) cukor, 25 dkg túró, 2 tojás, 1 csipet só, 2 bögre (2x2,5 dl) liszt, 1 cs sütőpor, kevés citromlé

A lágy margarint a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk előbb a túrót, majd a tojásokat. Az egészet mixerrel alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a sót, a lisztet, a sütőport és kevés citromlét, majd az egészet összeállítjuk.
Vajas kuglóf formába öntjük és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Természetesen a tésztájába tehetünk még gyümölcsöt, csoki pasztellát vagy mazsolát.

Kuglóf gazdagon 
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 30 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 30 dkg liszt, 1 cs sütőpor, csipet fahéj (mák)
töltelék gazdagon: apróra vágott aszalt gyümölcsök, dió, csokipasztillák
bevonásához: 10 dkg étcsokis tortabevonó

A lágy margarint a cukor 2/3-ával habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyesével a tojások sárgáját.
Ezután a tejet, a lisztet és a sütőport is hozzávegyítjük. Adhatunk hozzá fahéjat, mákot aki szereti kókuszreszeléket....


Legvégül belekeverjük az aszalt gyümölcsöt, csoki és diódarabkákat is.
Vajas, lisztes kuglóf formába öntjük és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Márvány kuglóf
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 dl forró víz, 1/2 cs. sütőpor

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a többi hozzávalót is szépen hozzáadjuk.
A tészta felét beleöntjük a vajas, lisztes kuglóf formába.
A másik feléhez 2 ek. kakaót adunk (de nem keverjük el) és belecsorgatjuk a sárga tésztába, hogy minél márványosabb legyen. Ha ezt a csokis részt túl sűrűnek találjuk 1-2 ek vízzel nyugodtan felhígíthatjuk egy kicsit.

Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük a kuglófot.
Kedvünk szerint tehetünk bele tört csokidarabokat, aszalt gyümölcsöt, fahéjat, kókuszreszeléket...



Citromos kuglóf vanília mártással
Hozzávalók: 2 tojás, 30 dkg cukor, 28 dkg natúr görög joghurt, 30 dkg liszt, 1,8 dl olaj, 1 cs. sütőpor, 1 citrom leve és reszelt héja (vagy 1 ek citromlé), 2 ek szemes mák
Mártás: 3,5 dl tej, 4 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 tk vanília aroma

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a joghurtot, a citrom reszelt héját és levét. A sütőporos lisztet, végül a mákot is hozzáadjuk.
Vajas, lisztes kuglóf formába öntjük és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Míg a kuglóf sül, a dl tejet a vaníliaaromával felforralunk, majd óvatosan állandó kevergetés mellett a porcukorral elkevert tojássárgájákat is hozzáadjuk és felfőzzük és lehúzzuk a tűzről.
Tálaláskor a vaníliamártásból öntünk egy keveset a tányérba és a közepében helyezzük a kuglóf szeletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése